Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Societat

  • Portada
  • Societat
  • Educant en la igualtat eliminant discriminacions per gènere: coeducació a les es...

Educant en la igualtat eliminant discriminacions per gènere: coeducació a les escoles

18 d'abril de 2024 a les 7:53

La presentació del projecte Coeduca Cerdanyola que s’ha desenvolupat els últims dos anys a l’escola municipal La Sínia i s’ofereix ara a la resta de centres de primària -el 30 d’abril acaba el termini d’inscripció- o l’exposició "Com ens mirem?" que ha impulsat l’escola Bellaterra amb la participació de tot l’alumnat són exemples d’una coeducació que pren arrels a la nostra ciutat.

La coeducació s’instal·la a les escoles de Cerdanyola per avançar cap a un model inclusiu on no hi hagi cabuda a la discriminació per raó de gènere i que doni eines per desenvolupar unes relacions afectives i sexuals respectuoses i poder prevenir, així, la violència masclista.

Coeduca Cerdanyola és un projecte integral d’educació feminista impulsat per l’Ajuntament que ha desenvolupat l’associació Enruta’t i que, entre d’altres objectius, vol dotar al professorat d’eines de detecció i abordatge d’actituds masclistes o LGTBIfòbiques i implementar una perspectiva feminista transversal en la seva tasca educativa, dins i fora les aules.

La diagnosi

El projecte ha treballat en quatre àmbits: el llenguatge utilitzat (anàlisi de l’ús del llenguatge entre alumnat i també professorat), creences i imaginaris dins i fora de l’aula, distribució i ús dels espais i diversitats sexuals i de gènere.

Pel que fa al llenguatge utilitzat, entre l’alumnat majoritari és majoritari l’ús del masculí genèric, sobre tot entre els nens, mentre l’ús de les formes desdoblades avança entre el professorat, sobretot les dones, i són majoritàries en la comunicació del centre.

Les expressions masclistes i LGTBIFòbiques són baixes ja en l’alumnat i es donen sobretot en entorns d’oci com el pati i el menjador, però són més altes entre els nens amb menysteniment de característiques considerades femenines. Tant alumnat com professorat tenen un discurs políticament correcte i una elevada percepció de la desigualtat de gènere.

Enruta’t ha detectat empatia cap a les diversitats sexuals, però també un rebuig de la feminitat en les mateixes alumnes i una consciència de la masculinitat hegemònica. La comunicadora i educadora d’Enruta’t, Maria Sangés, especialitzada en prevenció de violències masclistes, posava en valor la necessitat de “tornar a empoderar la feminitat perquè les nenes que la vulguin agafar ho puguin fer lliurement”. Sangès apunta també que s’ha detectat un desprestigi de les cures que deriva en faltes de respecte de nens cap a nenes. Des d’Enruta’t indiquen que els nens banalitzen valors considerats femenins i accepten la diversitat però des de la distància, com un fet que li passa a altre.

Pel que fa a l’ús d’espais, la diagnosi mostra que les nenes se senten més segures són l’aula i els espais comuns, mentre els nens se senten millor al pati.

Una dada destacable és que les nenes se senten interpel·lades per violències que pateix el col·lectiu LGTBI i que el professorat és molt conscient de la realitat existent dins i fora de l’aula i aporta al centre una perspectiva que va més enllà de la igualtat de gènere incorporant altres elements de diversitat.

El projecte es va iniciar a l’octubre del 2022. Durant els primers mesos, les professionals d’Enruta’t van dur a terme l’observació participant per detectar patrons. Entre l’abril i el novembre del 2023 es van realitzar formacions al professorat i al monitoratge, es van proposar tallers a les famílies i també es va treballar a les aules. Una vegada es va recollir tota la informació, entre novembre i abril d’aquest aquest any s’ha implementat el projecte i les previsions passen perquè al maig  s’entri en la fase d’avaluació.

Pla d'acció futur

Enruta’t ha lliurat a l’Escola Municipal La Sínia un document amb estratègies (centrades en sexualitat, cures i diversitat sexual i de gènere) per implementar i donar resposta així a les necessitats detectades. Maria Sangés comenta que “és un centre molt motivat des del principi i confiem plenament en el que faran”. Ara es planteja la realització d’un Pla d’acció amb tres eixos principals: sexualitat, educació emocional i diversitat sexual i de gènere.

Des de l’escola, el professorat i les famílies es conjuren per continuar el treball amb una perspectiva interseccional amb la voluntat de contribuir a la construir d’una societat millor. De fet, la secretària-administradora del centre, Baudi Rincón, explica que abans d’iniciar el projecte ja havien constituït una comissió de coeducació formada per mestres i famílies a l’escola.

Termini fins el 30 d'abril per a la inscripció de la resta d'escoles de primària

La regidora d’Igualtat i Feminisme, Andrea Borrego,  explica que totes les escoles interessades en participar en el Coeduca Cerdanyola tenen de termini fins el 30 d’abril per inscriure’s, però l’objectiu municipal és ampliar aquesta iniciativa a totes les edats, també a infantil i secundària.

Com ens mirem? La mirada de tothom que es vol que sigui una mirada de gènere

Mentre La Sínia participava al Coeduca, una altra escola de la ciutat impulsava una activitat a totes les seves aules: l’exposició Com ens mirem? de l’escola Bellaterra amb la voluntat d’introduir la mirada de gènere lliure de prejudicis i limitacions.

La mostra recull vivències preguntes i projectes a través de la mirada de l’alumnat i amb la voluntat de posar al centre de l’escola les cures, el benestar i el respecte. La directora de l’escola Bellaterra, Anna Garcia, subratlla que l’objectiu final és que “la mirada de gènere formi part de l’essència” del centre de manera conscient i en el seu dia a dia.

Tot l’alumnat ha participat en l’exposició abordant diferents temàtiques, des de la identitat a la manera de relacionar-nos, passant per una perspectiva històrica o la resolució de conflictes.  L’alumnat ha analitzat l’ús dels espais de l’escola, com els patis o les zones d’entrada als aularis, i han obtingut conclusions d’aquest estudi. Entre elles l’existència del que anomenen “normes fantasma” que bé poden fer que una situació sigui injusta o que doni igualtat d'oportunitats per a tothom i pot fer que "la minoria mai pogui estar a l'espai que desitja", segons expliquen Max i Emma, alumnes de 6è, que han estudiat com, al pati, l'ús del camp de futbol és hegemònicament masculí, mentre que moltes nenes es queden a les grades o al passadís i les portes d'entrada als aularis. Un ús diferenciat que confirmen Manel i Vega, de 1r, que apunten que "no tots els llocs són acollidors". 

Segons explica la mestra Àngels Font, l’escola ha treballat aquesta mostra des de la base “que la mirada de tothom era necessària”, que els temes tractats els eren molt propers i que l’objectiu final és construir un benestar col·lectiu. Tal i com diuen Aran i Dana, alumnes de 3r, que expliquen els estereotips existents a contes que cal trencar i que remarquen l'objectiu: "volem un món on tothom tingui els mateixos drets i les mateixes oportunitats", mentre Cora i Martí, de 5è, expliquen una instal·lació artística, amb unes boles de fang penjant de fils que poden caure i trencar-se i que representen el risc que corren les persones: "cal tenir seny, pensar en la resta i en tu també", conclouen. 

Galeria d'imatges