Apropant l'11 de setembre a les persones nouvingudes

10/09/2008

El Museu de Ca n'Ortadó va acollir ahir una conferència per explicar el significat de la Diada Nacional de Catalunya, adreçada especialment a les persones nouvingudes de Cerdanyola
L’himne nacional de Catalunya “Els Segadors” va servir per explicar el significat de la diada de l’11 de setembre ahir al Museu de Ca n’Ortadó en el marc d’una conferència a càrrec de Mar Saiol, membre de l’associació Conèixer Catalunya i organitzada per les regidories de Cultura i Drets Civils i el Servei Local de Català.

L’acte, organitzat per segon any consecutiu, buscava apropar a les persones nouvingudes a la nostra ciutat un dels fets més significatius i de gran simbolisme de la història de Catalunya, per tal que puguin entendre el significat de la Diada i fer-la seva, tot recordant els fets històrics que es van produir al voltant de l’11 de setembre de 1714 i la raó per la qual es va escollir aquesta data per celebrar la festa Nacional de Catalunya.

La conferenciant va començar la seva exposició parlant “d’un dels símbols que es fan servir durant la Diada: l’himne nacional”. Saiol explica que “es tracta d’una cançó de corranda, emmarcada dins de les anomenades cançons populars” i que, per aquesta condició, “canvien sovint les versions de la mateixa”. 

Una cançó de corranda 

Durant la conferència, Saiol, va deixar sonar una versió d’Els Segadors del segle XVIII, molt diferent a l’actual, declarat himne nacional de Catalunya per la llei del Parlament de Catalunya de 25 de febrer de 1993.

El text literari actual és degut a Emili Guanyavents i data de 1899. Utilitza elements de la tradició oral que ja havia recollit anteriorment l'escriptor i filòleg Manuel Milà i Fontanals el 1882. La versió musical és de Francesc Alió, que la va compondre l'any 1892 adaptant la melodia d'una cançó ja existent. Per això darrere l'himne s’amaga una primitiva cançó nascuda arran dels fets històrics de 1640: la guerra dels catalans contra el rei Felip IV, en la qual els pagesos van protagonitzar episodis importants.

Commemorar la derrota

La integrant de Conèixer Catalunya explica que l’11 de setembre els catalans commemorem la derrota, a la Guerra de Successió, davant les tropes franco-espanyoles de Felip V de Borbó. Aquesta derrota se situa el 1714 en el marc d'un conflicte bèl·lic entre els territoris de la Corona de Catalunya i Aragó, partidaris de posar al tron espanyol l'arxiduc Carles d'Àustria, i el regne de Castella, partidaris del monarca Felip V.

La pèrdua d'aquesta guerra va comportar la supressió de les institucions i llibertats nacionals que tenia Catalunya. Es va canviar la divisió territorial de Catalunya. El Decret de Nova Planta, ordenat per Felip V, també va prohibir la llengua i les manifestacions culturals catalanes, tot imposant el castellà com a única llengua del regne d’Espanya.

L’acte va concloure amb l’audició d’Els Segadors, declarat himne nacional de Catalunya per la llei del Parlament de Catalunya de 25 de febrer de 1993.

Un assistent a la conferència va recordar que l’Onze de setembre no és una celebració, “ja que es tracta d’una derrota”, sinó una commemoració.

.