Els sindicats preparen la jornada de vaga del 8 de juny

31/05/2010

El comitè de vaga de l’Ajuntament, format per CCOO i UGT, està preparant la jornada del 8 de juny, dia de l’aturada general de l’administració pública contra el decret llei del govern central que comporta una greu retallada salarial als treballadors i treballadores dels serveis públics.

Els representants del comitè de vaga recorden que l’origen de la crisi econòmica que ha provocat les retallades salarials rau en les pràctiques especulatives del mercat financer. Però recorden que si en un primer moment es va parlar de reformar el sistema financer i reformar el mercat, tot seguit es va passar a injectar líquid, amb fons públics, als principals responsables del desastre financer. I a hores d’ara ja no es parla de reformar el sistema financer si no de retallar sous i gravar la crisi en els col·lectius més vulnerables.

El representant de CC.OO, Xavier Poza, alerta que darrera el decret llei "s’amaga un intent de desmantellar l’estat social de benestar", amb empreses com Correus o Renfe en perill d’externalització o privatització. Poza troba preocupant la manipulació que s’està fent de la convocatòria de vaga, "presentant els funcionaris com un col·lectiu privilegiat i insolidari amb la resta de la societat, quan simplement es tracta de treballadors i treballadores amb els mateixos problemes que al sector privat". Poza creu que darrere la retallada de salaris al sector públic comença a obrir-se la porta a les negociacions a la baixa dels convenis del sector privat i a l’aprovació unilateral d’una reforma laboral lesiva per als drets dels treballadors.

El representant de UGT, Jordi Jorba, afegia que limitant la capacitat d’endeutament dels Ajuntaments, una altra de les mesures del govern central, "es paralitzarà l’activitat de moltes empreses que treballen per al sector públic, generant més atur". Des de UGT proposen altres mesures per afrontar la crisi, com més eficiència en les despeses, perseguir el mercat negre i gravar les grans fortunes. Jorba recorda que el decret vulnera un marc legal establert com l’Estatut Bàsic de l’Empleat Públic i tots els convenis signats fins ara, marcant un precedent inquietant. UGT considera el decret llei un atac frontal al món municipal, "l’administració més propera a la ciutadania i la més castigada per un deficitari finançament estatal. Si la situació no millora es podria arribar a la situació d’haver de tancar serveis no obligatoris que ara assumeixen als Ajuntaments".

Demà dimarts, 1 de juny, els sindicats es reuniran amb l’empresa per establir els serveis mínims del 8 de juny. Els sindicats demanaran que es tanquin totes les dependències no indispensables per facilitar el dret a vaga dels treballadors i treballadores. També es proposa que no es doni el 8 de juny com a jornada d’assumptes propis a qui el demani. El dijous 3 de juny, a partir de les 14h, s’ha convocat una assemblea informativa al Teatre de l’Ateneu.