Sant Jordi 2011

01/04/2011

Les activitats al voltant de la Diada de Sant Jordi han començat a Cerdanyola amb la presentació del llibre L’arqueòleg a càrrec del seu autor, en Martí Gironell. Serà tot un mes d’abril dedicat als llibres, amb lectures, tertúlies, exposicions, recitals, música i amb la notable absència de les 24 hores de lectura sense pausa.

La crisi econòmica no entén de literatura i ha obligat a un programa ajustat, amb més prosa que poesia, però a diferència de les hipoteques, sense lletra petita. Al contrari, amb la lletra gran de la Maria Mercè Marçal o la lletra creixent de l’Ivan González Galdeano. Això sí, un Sant Jordi que també s’ha d’enfrontar a les difícils dates de Setmana Santa, que han obligat a suprimir activitats fins ara habituals. La baixa més insigne és sense dubte la de les 24 hores de lectura. Baixa, això sí, provisional.

La regidora de Cultura, Consol Pla, indica que, malgrat les dificultats, la implicació d’entitats i iniciativa privada són el millor aliat per que Sant Jordi aguanti bé l’embat del drac de la crisi i continuï endavant.
 
Sense desmerèixer les roses, que fan bonic, els grans protagonistes són els llibres, que fan cultura, o com a mínim fan passar una bona estona. Igual que és bo tenir un metge de capçalera, és bo tenir una llibreria de capçalera. A Cerdanyola n’hi ha unes quantes. Una de les més actives és L’Aranya, que organitza diverses activitats per Sant Jordi. Dos exemple: avui divendres presentació del llibre L’arqueòleg, d’en Martí Gironell; i demà dissabte l’hora del conte a la biblioteca de Ca n’Altimira. I és que el món del llibre, a més de negoci, requereix també unes gran dosi de vocació, perquè, tal i com indica Olivia Pascual, responsable de L'Aranya, a més de vendre llibres s’ha de saber regalar conversa.
Els llibres ens esperen a les llibreries i també a les biblioteques. La Biblioteca de Ca n’Altimira ofereix un ampli catàleg de lectures i sobre tot una complerta programació d’activitats de foment de la lectura, un vici que es pot adquirir des de ben petit. Rosa Martínez, directora de la Biblioteca de Ca n’Altimira, manifesta que activitats com L’hora del conte, Ballmanetes, L’espai nadó, que aconsegueixen nous lectors, que acaben sent nous usuaris de la Biblioteca, de manera que creixen els usuaris i minva l’espai.
Al llarg del mes es presentarà el ja esmentat llibre de Martí Gironell; l’obra Maragall vs Alzheimer, de l’Àngela Vinent, dins en Cafè amb lletres; Los bancos del tiempo, a càrrec de la Josefina Alfés, coordinadora dels Bancs del Temps de l’Associació Salut i Família, i dues obres ben diferents escrites per autores i autors de casa nostra.
El dimarts 5 d’abril es presenta Cartes de condemnats a mort pel franquisme, de l’Alba Díaz i l’Helena Ledesma. Alba Díaz reconeix que treballar amb els testimonis dels comdemnats a mort ha estat una experiència molt colpidora, al tractar-se de les darreres paraules de persones que sabien que anaven a morir i s’acomiadaven de les persones estimades.
El 14 d’abril serà el torn de l’Ivan González Galdeano i el segon lliurament de la saga de Gàlbanor, El clan de los hijos de la luna, continuació de les aventures èpiques d’un món imaginari molt real i amb comportaments molt humans, amb una difusa línia separant el Bé i el Mal.
Hi haurà altres activitats, com el recital poètic de Maria Mercè Marçal a càrrec d’en Xavier Graset amb la música en directe de Josep Maria Ribelles; el concert de Sant Jordi amb la Banda de l’Agrupació Musical; una tarda amb Enric Granados i els nens; una tertúlia al voltant de la novel·la Estupor i tremolors de l’Amélie Nothomb... i com no, la Diada de Sant Jordi, el 23 d’abril, on no estarà de més apropar-se amb tres recomanacions anotades a l’agenda.
Els actes de Sant Jordi 2011 comencen avui divendres amb la presentació del la novel·la L’arqueòleg, d’en Martí Gironell, a les 19.30 hores a l’Ateneu i amb la inauguració de l‘exposició Joies noucentistes de la biblioteca Togores, al MAC Can Domènech, una mostra de llibres que es pot visitar fins al 30 d’abril.