Mostra de Dansa Popular 2011

18/07/2011

La Mostra de Dansa és una finestra oberta al món que enguany ens ha acostat la Mediterrània de Sicília, els Balcans de Bònia i Hercegovina i la cordillera andina del Perú, tot amanit amb els folklore cerdanyolenc de l'esbart Sant Marçal. Les imatges de J.R.Urbano ens la recorden. Cliqueu per veure la fotogaleria.

La mostra de dansa de Cerdanyola és una de les cites lúdiques i culturals més consolidades de la nostra ciutat. El festival organitzat per l'esbart dansaire Sant Marçal ha acostat a Cerdanyola cultures de tots els continents i ha estat al llarg dels anys una finestra oberta al món.

Enguany per aquesta finestra han entrat aires mediterranis, balcànics i andins, amb la visita a Cerdanyola de grups de dansa de Sicília, I Sikani, de Bòsnia-Hercegovina, Prosvjeta, i de Perú, Ritmos y costumbres, grups que un cop més ens han mostrat que la paraula folklore es refereix a cultura amb maiúscules, a tot allò que un poble fa per expressar-se i que acaba per conformar la seva identitat.

I aquests dies de juliol ens han mostrat l'alegria contagiosa dels sicilians, l'elegància vibrant dels bosnis i la imaginació plena de color dels peruans amb ritmes, balls i plats que han fet gaudir els nostres sentits.

La mostra d'aquest 2011 ha mantingut l'essència del festival, tot i que la crisi també l'ha afectat i enguany no hem vist la cercavila i la cloenda va ser dissabte, en comptes de amb el festival de diumenge, el més centrat en els grups de casa. L'essència s'ha vist en la presentació a l'ateneu, un tast del que va venir després, i que va fer sortir als carrers a la mostra. Els barris han tornat a ser escenari de les actuacions dels grups internacionals: en aquest cas les zones de Sant Ramon, Sant Antoni i el barri de Baix.

També al carrer, en aquest cas a l'abat oliba, les colles de músics i dansaires van convidar el poble de Cerdanyola a ballar al so dels seus ritmes al temps que refeien forces amb les ja habituals degustacions de plats típics dels països participants, una minimostra gastronòmica que cada any guanya més adeptes per al festival cultural.

Una altra de les vessants d'aquest festival, que ja ha deixat de ser una mostra de dansa per ser quelcom més multidisciplinar, és el concert de música popular. Amb molt menys públic del desitjat, enguany ha canviat l'escenari i s'ha anat al teatre de l'ateneu.

Tot per arribar a la cloenda, l'acte central, la ballada per excel.lència on els grups participants posen el millor de si mateixos i que és l'acte més esperat del festival. I així serà fins l'any vinent: nou estiu, nova mostra.