Aprovat el govern de PSC i Junts a la Diputació
24 de juliol de 2019 a les 8:00La Diputació de Barcelona ha aprovat, aquest dimarts, la nova organització del govern supramunicipal per aquest mandat 2019-2023, que estarà formada per nou àrees i quatre vicepresidències, i integrada per diputats del PSC i Junts.
El nou govern, encapçalat per la presidenta Núria Marín, comptarà amb Jaume Collboni (PSC-CP) com a vicepresident primer; Carmela Fortuny (Junts) com a vicepresidenta segona; Ferran Mascarell (Junts) com a vicepresident tercer; i Núria Parlon (PSC-CP) com a vicepresidenta quarta i diputada delegada per les Polítiques de Participació, l’Agenda 2030 i els ODS (Objectius de Desenvolupament Sostenible).
Àrees competencials i executives
El Ple extraordinari d’aquest dimarts també ha aprovat la creació de les nou àrees executives en què s’estructurarà el govern de la Diputació de Barcelona aquest mandat i que són les següents:
- Àrea de Presidència, encapçalada per Núria Marín (PSC-CP) i amb l’alcaldessa d’Esplugues de Llobregat, Pilar Díaz (PSC-CP), com a diputada adjunta i delegada per a les Relacions Internacionals.
- Àrea de Recursos Humans, Hisenda i Serveis Interns, que presidirà l’alcalde de Viladecans, Carles Ruiz (PSC-CP), amb Rubén Guijarro, regidor a l’Ajuntament de Badalona (PSC-CP), com a diputat adjunt de Recursos Humans, i l’alcalde de la Llagosta, Òscar Sierra (PSC-CP), com a diputat adjunt de Serveis Interns.
- Àrea d’Innovació, Governs Locals i Cohesió Territorial, encapçalada per Josep Arimany, regidor a l’Ajuntament de Vic (Junts).
- Àrea d’Infraestructures, Mobilitat, Urbanisme, Habitatge i Espais Naturals, dirigida per l’alcalde de Subirats, Pere Pons (Junts), amb l’alcalde de Talamanca, Josep Tarín (Junts), com a diputat delegat d’Espais Naturals i Prevenció d’Incendis Forestals.
- Àrea de Medi Ambient, que encapçalarà Francesc Xavier Gomar, regidor a l’Ajuntament de Mataró (PSC-CP).
- Àrea de Desenvolupament Econòmic, Turisme i Comerç, presidida per l’alcaldessa de Badia del Vallès, Eva Menor (PSC-CP). Joan Lluís Ruiz, regidor a l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú (PSC-CP), serà el diputat delegat de Turisme, i l’alcalde de la Llagosta, Òscar Sierra (PSC-CP), el diputat delegat de Comerç.
- Àrea de Cultura, que estarà encapçalada per l’alcalde de Tordera, Joan Carles Garcia Cañizares (Junts).
- Àrea d’Educació, Esports i Joventut, presidida per Alfredo Vega, regidor a l’Ajuntament de Terrassa (PSC-CP). David Escudé, regidor a l’Ajuntament de Barcelona (PSC-CP), serà el diputat delegat d’Esports, i l’alcalde de Polinyà, Javier Silva (PSC-CP), el diputat delegat de Joventut.
- Àrea de Cohesió Social, Ciutadania i Benestar, que dirigirà l’alcaldessa de Sant Boi de Llobregat, Lluïsa Moret (PSC-CP). L’alcalde de Sant Andreu de la Barca, Enric Llorca (PSC-CP), serà el diputat delegat de Salut Pública i Consum, i Alba Barnusell, regidora a l’Ajuntament de Granollers (PSC-CP), la diputada delegada per a les Polítiques d’Igualtat.
Junta de Govern
La sessió plenària d’aquest dijous també ha servit per nomenar els membres de la Junta de Govern de la corporació. Sota la presidència de Núria Marín, els diputats amb dret a vot són Jaume Collboni, Núria Parlon, Carles Ruiz, Pilar Díaz, Eva Menor, Francesc Xavier Gomar, Lluïsa Moret, Alfredo Vega i Rubén Guijarro, per part del PSC-CP; mentre que per Junts són Carmela Fortuny, Ferran Mascarell, Pere Pons, Josep Arimany, Joan Carles Garcia Cañizares, Neus Munté i Josep Tarín.
D’altra banda, els diputats que podran assistir a les reunions de la Junta de Govern, amb veu però sense vot, són Josep Ramon Mut (ERC-AM), Laura Pérez (ECG), Celestino Corbacho (Cs), Xavier García Albiol (PP) i Lluïsa Melgares (TxT).
Grups polítics
En el Ple d’aquest dimarts també s’han donat a conèixer els presidents i portaveus de cada formació política amb representació a la Diputació. Així, Núria Marín presideix el grup del PSC-CP, del qual és portaveu la diputada Pilar Díaz.
De la seva banda, Josep Ramon Mut és el president del grup d’ERC-AM, amb Dionís Guiteras com a portaveu i Montserrat Benedí com a portaveu adjunta. Pel que fa al grup de Junts, la presidenta és Neus Munté; el portaveu, Joan Carles Garcia Cañizares, i el portaveu adjunt, Josep Tarín.
En el cas del grup d’ECG, la presidenta és Laura Pérez; el portaveu, Jonatan Fornés, i el portaveu adjunt, Rafael Duarte. Celestino Corbacho presideix el grup de Cs, amb Salvador Tovar com a portaveu i Lluís Tejedor com a portaveu adjunt.
Finalment, Xavier Garcia Albiol presideix el grup del PP, del qual és portaveu Daniel Gracia. En el cas del grup de Tot per Terrassa, la presidenta i portaveu és Lluïsa Melgares.
Acords de Ple
A més de la constitució dels 7 grups polítics, el Ple extraordinari d’aquest dimarts també ha servit per donar compte del nomenament dels membres de la Junta de Govern, de la Comissió Executiva i de la Junta de Portaveus. A més, s’ha aprovat la creació de les quatre comissions informatives i de seguiment, l’assignació econòmica als grups polítics i la periodicitat de les sessions ordinàries del Ple.
Finalment, el plenari ha donat llum verda a la delegació de competències del Ple a favor de la Junta de Govern i de la Presidència; a la fixació del nombre de membres que exerciran el seu càrrec amb dedicació exclusiva o parcial; i al nombre del personal eventual, i del personal directiu professional. També s’han designat els representants en els organismes autònoms, consorcis i fundacions, ens, entitats i altres persones jurídiques.
Escassíssimes intervencions al debat
Durant el debat quasi no hi ha hagut intervencions dels grups polítics. Des d'ERC, Dionís Guiteras, i des de Tots per Terrassa, Lluïsa Melgares, han explicat les raons de les seves respectives abstencions als punts de votació. Guiteras indica que "el govern s'organitza com vol" i ERC ho respecta, però avisant que fiscalitzaran amb rigor la seva actuació i posant atenció en què s'impulsin mesures plantejades en l'anterior mandat en què Esquerra estava al govern de la Diputació. Melgares apunta que fan una "abstenció constructiva" perquè "no es poden fer línies vermelles" però considera que l'estructura aprovada "castiga" els partits petits.
Per la seva banda, el diputat de Cs Salvador Tovar recordava la investigació judicial oberta sobre unes subvencions atorgades entre els anys 2010 i 2015. Tovar feia referència a l'article publicat per La Vanguardia sota el títol Subvencions, factures i mobbing a la Diputació en què considera que es parla de "possibles irregularitats que podrien afectar a persones investigades" judicialment i que s'incorporen al nou govern de la Diputació, en referència al diputat de Junts Joan Carles Garcia Cañizares, i demanava que es retirés els seus nomenaments al govern, al temps que preguntava si no era així si la presidenta de l'organisme, Núria Marín, assumiria alguna responsabilitat en cas que hi hagués una sentència condemnatòria sobre el tema.
Garcia Cañizares prenia la paraula per destacar que l'article "no varia res" de la situació de la que es va informar en el passat mandat a tots els grups i assegura estar disposat a "assumir les conseqüències" en cas que fos necessari, però que "no hi ha res mal fet".
La presidenta de la Diputació comentava que en el passat mandat es va fer una reunió on es va donar tota la informació sobre el tema "i no ha canviat res" des d'aleshores. Marín insisteix que la Diputació ofereix tota la seva col·laboració a la Justícia en la seva investigació.
Retirat el llaç groc
La decisió de la presidenta de la Diputació de retirar el llaç groc de la façana de l'edifici de l'organisme provincial ha provocat polèmica. Marín indica que els símbols han de servir per unir i no per diferenciar, separar o incomodar, mentre des dels seus socis de govern, Junts, David Bonvehí ja ha dit que esperen tenir majoria en el següent ple -que es farà al setembre a menys que n'hi hagi un extraordinari- o junta de portaveus per tornar-lo a posar.