Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Política

La Llei Aragonés, centra el debat de mocions al plenari

La Llei Aragonés, centra el debat de mocions al plenari

27 de setembre de 2019 a les 12:58

El debat sobre l’Avantprojecte de Llei de contractes d’atenció a les persones que s’està tramitant al Parlament de Catalunya, l’anomenada Llei Aragonés, va centrar el debat al temps de mocions del Ple. El suport a Proactiva Open Arms i les ONG que salven vides al Mediterrani i a la readmissió de l’exalcalde de Cerdanyola Carles Escolà per part de l’empresa Polycasa van ser punts d’acord entre els grups.

Dues mocions abordaven el debat sobre la Llei Aragonés. ERC i JuntsxC donen suport a l’avantprojecte tot destacant que es regula el fet real que hi ha serveis públics amb gestió directa i altres amb gestió indirecta, però que la normativa vol garantir qualitat i sostenibilitat, mentre que els altres grups donaven suport a la proposta plantejada per la Plataforma pels serveis públics de Cerdanyola que reclama que s’aturi la tramitació de la llei.

Íñigo de Enterria destaca que la llei regula la gestió de serveis públics amb criteris de qualitat. El regidor d’ERC llençava el repte que algú li mostri on la lli permet externalitzar un servei que ara no pugui tenir gestió indirecta i assegurava que a Esquerra sempre la trobaran en la defensa del servei públic. Enterria apuntava també que grups que van donar suport a la proposta de la Plataforma ho feien per atacar el govern de la Generalitat, però no per creure en la gestió directa de serveis perquè no van donar suport a la proposta de municipalització de la gestió de les escoles-bressol en el passat mandat.

Des del PSC, David González feia una crida a aturar la tramitació d’una llei “que ha generat alarma i ha trencat consensos” amplis perquè s’obre la porta a la gestió indirecta de serveis bàsics que afecten drets fonamentals de la ciutadania.

En aquest sentit insistia la portaveu d’ECP, Pilar Adell, que feia lectura dels serveis sanitaris susceptibles d’externalitzar i destacava la “molta preocupació” dels moviments socials del país.

Joan Sánchez, des de Junts, donava suport ERC perquè considera que “la llei millora substancialment” la situació actual i insistia que “no es privatitza res, en tot cas s’externalitza la gestió però mantenint sempre el control públic” del servei.

Des de Guanyem, Ivan González replicava Sánchez que aquesta externalització sempre és el primer pas per a la privatització de serveis amb empreses gestores que busquen rendibilitat econòmica i no donar qualitat en un servei que en tot cas ha de ser sostenible, no rendible.

La moció presentada per ERC es va rebutjar i la plantejada des de la Plataforma pels serveis públics es va aprovar.

ONG's al Mediterrani, drets polítics dels treballadors, emergència climàtica, detinguts dels CDR...

Més consens havia sobre el suport a les ONG que salven vides al Mediterrani i la denúncia dels obstacles amb què es troben. Consens de fons però que no es va poder materialitzar en unanimitat perquè la moció presentada per ERC reclama que es pengi una pancarta al balcó de la casa consistorial amb el text “Refugees Welcome, Cerdanyola ciutat acollidora”. PSC i PP es van abstenir per considerar que la façana de l’Ajuntament ha d’estar lliure de qualsevol pancarta.

Una unanimitat que es donava en la moció de suport al dret dels a reincorporar-se al seu lloc de treball després d’una excedència per exercir un càrrec públic. La Junta de Portaveus feia seva la reclamació a l¡empresa Polycasa de readmissió de l’exalcalde de Cerdanyola, Carles Escolà, que ha estat acomiadat quan va demanar la reincoporació després de la seva etapa al govern municipal.

Aquest consens es va repetir també en el suport  a les jornades de mobilitzacions pel clima convocada per més de 100 col·lectius, que demanen que es declari de manera immediata l’emergència climàtica i la posada en marxa urgent de mesures concretes per reduir ràpidament a zero les emissions netes de gasos d’efecte d’hivernacle.

No va passar el mateix amb la moció de C’s i PP instant a l'Ajuntament perquè garanteixi la neutralitat als centres educatius de Cerdanyola, un text que condemnava “el presumpte espionatge a menors d'edat dut a terme per l'organització Plataforma per la llengua en més de 50 centres educatius de Catalunya i que te per objecte assenyalar als menors en funció de la llengua emprada en les seves comunicacions”. La resta de grups no només s’oposava amb contundència al text, sinó que arribava a qualificar-lo d’insultant pels professionals dels centres educatius i d’atacar un patrimoni de tots com és la llengua.

La moció de rebuig de la detenció de 9 membres dels CDR, entre ells un veí de Cerdanyola i dos més estretament vinculats amb la nostra ciutat, en l’anomenada Operació Judes del passat 23 de setembre, no es va debatre perquè PSC, C’s i PP van votar en contra que es tramités per la via d’urgència i es presentarà en la propera sessió del Ple. Mentrestant, el CDR de Cerdanyola convocava una concentració a l’exterior que posava l’accent en el rebuig a l’ingrés en presó sense fiança de set d’aquests membres dels CDR, entre ells el veí de la nostra ciutat Eduard Garzón.