11M: "Hem de mantenir la voluntat de viure en una ciutat oberta, tolerant i respectuosa"
11 de març de 2020 a les 14:41Un minut de silenci i una ofrena floral al monòlit de l’11M han presidit l’acte de commemoració del Dia Europeu de les Víctimes del Terrorisme a Cerdanyola que s’ha fet aquest migdia a la plaça de l’avinguda de Sant Iscle. El manifest de la jornada referma la voluntat de viure en pobles i ciutats oberts, tolerants i respectuosos.
Representants dels grups municipals de PSC, ERC, C’s, JuntsxC i PP han realitzat l’ofrena floral davant el monòlit i el cirerer d’arboç –l’arbre símbol de la ciutat de Madrid- que es va instal·lar a la plaça de l’avinguda de Sant Iscle al 2005, un any després dels atemptats de l’11M a la capital de l’Estat. Han assistit a l’acte també els diputats cerdanyolencs al Parlament, María Valle, de C’s, i Antoni Morral, de Junts, que era alcalde de la ciutat en el moment de la instal·lació de la placa commemorativa.
El manifest de la jornada destaca que la xacra del terrorisme s’ha intensificat “els últims anys amb noves formes de violència” al temps que recorda un dels pitjors atemptats que es recorden a Europa, les 10 explosions en diferents estacions ferroviàries de Madrid que es van produir el matí de l’11 de març de 2004 provocant la mort de 193 persones i ferides a més de 2.000. Persones de “17 nacionalitats i totes les edats que aquell dia anaven a la feina, a l'escola o a l'institut”.
El text apunta que aquell atemptat és exemple d’una nova forma de terrorisme, “reflex d’un món nou, convuls, alçat sobre els desequilibris del vell món”, que sobretot és un “dolor transversal”. No obstant això, el manifest cerdanyolenc destaca que també va ser un moment de fortalesa de la societat que ha esdevingut l’aniversari “de la nostra capacitat de resistència quan estem junts”.
El Parlament Europeu va aprovar l'endemà declarar aquella data com la del Dia Europeu de les Víctimes del Terrorisme i al 2017 el Ple de l’Ajuntament de Cerdanyola va decidir commemorar aquest dia “per expressar la solidaritat de la ciutat amb les persones que han patit i pateixen per aquests actes” terroristes.
El text llegit a la nostra ciutat recorda “totes les víctimes de la violència indiscriminada contra civils, amb la convicció que els qui la practiquen mai aconseguiran els seus objectius, ni ens faran retrocedir en els nostres valors com a societat”.
L’acte d’aquest 11M de 2020 insisteix en la necessitat de mantenir la “ferma voluntat de viure en uns pobles i ciutats oberts, tolerants i respectuosos amb totes les formes de pensar”.
El monòlit amb una placa commemorativa i el cirerer d’arboç es van instal·lar a la plaça de l’avinguda de Sant Iscle en un acte que va comptar amb la presència de la presidenta de l'Associació 11M, Pilar Manjón, mare d'un dels morts en l'atemptat de Madrid. Manjón destacava aqueslls dies a Cerdanyola que "cap ideologia, religió, patria o bandera mereix la pèrdua d'una sola vida humana" i que “només l'atzar” et converteix en víctima, tot destacant que igual que els atemptats van ser a Madrid i la seva zona metropolitana podria haver estat en un tren a Cerdanyola. Pilar Manjón tenia un missatge clar: fer una crida a la unitat de tota la societat per sobre del partidisme polític.
L'acte institucional a la nostra ciutat d’aquest 11 de març ha finalitzat amb un minut de silenci.