Mercè Izquierdo, Jesús Alturo i Enric Larreula, Creus de Sant Jordi 2021 de la UAB
7 de desembre de 2021 a les 12:00La Generalitat ha guardonat enguany amb la Creu de Sant Jordi tres docents de la UAB: Mercè Izquierdo i Enric Larreula, professors de la Facultat de Ciències de l’Educació, i Jesús Alturo, professor de la Facultat de Filosofia i Lletres.
Mercè Izquierdo i Aymerich, doctora en Química Inorgànica, és catedràtica emèrita del Departament de Didàctica de la Matemàtica i de les Ciències Experimentals. La seva recerca s’ha orientat cap a les aportacions de l’epistemologia i la història de les ciències a l’ensenyament de les ciències químiques, amb una atenció prioritària al llenguatge i a la comunicació. Ha publicat articles de recerca i d’innovació educativa a revistes nacionals i internacionals i dirigit el Projecte ‘Competències de pensament científic, Ciències 12-15’. L’any 2007 va rebre el Premi col·lectiu Rosa Sensat de Pedagogia. Izquierdo ha rebut ara la Creu de Sant Jordi “en reconeixement del seu llarg recorregut professional com a científica i de la seva trajectòria docent en els àmbits de l’ensenyament secundari, la universitat, la formació del professorat i la recerca pedagògica”.
Jesús Alturo és doctor en Filologia Clàssica i catedràtic de Paleografia, Codicologia i Diplomàtica del Departament de Ciències de l’Antiguitat i de l’Edat Mitjana, especialitzat en l’època medieval, si bé també s’ha interessat per altres períodes històrics, on ha fet aportacions molt sòlides sobre la història de la cultura d’àmbit català i europeu. La seva nombrosa producció bibliogràfica consta de més de 350 títols, entre els quals destaca l’edició crítica, dins la prestigiosa col·lecció Chartae Latinae Antiquiores, dels diplomes originals més antics conservats a Catalunya. Des de 1994 és membre del Comité International de Paléographie Latine, màxim organisme internacional dels estudiosos de Paleografia i Codicologia llatines. La Generalitat l’ha distingit “per la seva contribució a l’àmbit de la paleografia, codicologia i diplomàtica, i les seves aportacions cabdals a la història de la literatura i l’art medieval del període romànic de Catalunya”.
Enric Larreula, llicenciat en Filologia Catalana, ha estat professor del Departament de Didàctica de la Llengua i la Literatura i de les Ciències Socials durant més de vint anys. Escriptor i il·lustrador, ha participat en la realització d’una seixantena de llibres d’ensenyament i ha fet una important aportació a la narrativa infantil, juvenil i d’adults en llengua catalana. L’any 2002 va rebre el Premi d’Honor Jaume I i l’any 2018 el Premi Nacional Joan Coromines. Larreula ha estat premiat “pel seu activisme social i cultural i pel seu compromís en defensa de la llengua, la cultura i la nació catalanes des de diversos àmbits”. La Generalitat ha destacat, a més, la seva vinculació a l’associació Amics de la Bressola.
Dues veines del municipi de Cerdanyola han estat també distingides amb la Creu de Sant Jordi, tal i com vam anunciar en aquest mitjà, la muntadora de cinema i activista Elena Jaumandreu i la periodista Mònica Terribas.
La Creu de Sant Jordi és un dels màxims reconeixements que pot rebre una persona per part de la Generalitat de Catalunya. La distinció arriba enguany al seu 40è aniversari. Es va crear el 1981 amb la finalitat de distingir les persones naturals o jurídiques que, pels seus mèrits, hagin prestat serveis destacats a Catalunya. Qualsevol ciutadà, grup de ciutadans o entitat pot demanar que s'atorgui aquest guardó a alguna persona, sigui física o jurídica. Enguany, entre els guardonats hi ha el dibuixant de Mortadelo y Filemón, Francisco Ibáñez; els esportistes Alexia Putellas i Pau Gasol, l'empresària Mariona Carulla, l'actriu i productora teatral Anna Rosa Cisquella o el comunicador Justo Molinero, entre d'altres. Pel que fa a les entitats distingides hi ha el grup musical de Constantí Els Pets, la Fundació Catalana de l'Esplai i diversos col·legis i col·lectius professionals com el d'Enginyers, el d'Infermeres i agrupacions folklòriques com l'Escola de Grallers de Sitges.
.......................................................................................................................