21 de gener, Dia Europeu de la Mediació. El diàleg com a solució als conflictes
21 de gener de 2021 a les 11:46En el Dia Europeu de la Mediació, l'Ajuntament recorda que ja fa 14 anys que ofereix un Servei Municipal de Mediació Ciutadana adreçat a la ciutadania per a que puguin gestionar i resoldre els seus conflictes de manera dialogada i participativa. Durant l'any 2020 gairebé un centenar de sol·licituds han estat ateses amb una repercussió de forma directe o indirecte de més d’un miler de persones.
La Mediació Ciutadana és un servei públic municipal on mitjançant la col·laboració d´un tercer ,”el mediador” que actua de manera imparcial, neutral i confidencial, facilita a ciutadans i ciutadanes, i a col·lectius en general, les tècniques necessàries per tal de que ells mateixos puguin gestionar els propis conflictes, obtenint uns resultats satisfactoris per als implicats.
El principal repte de la mediació és resoldre conflictes de manera amistosa. Amb la mediació, la solució al conflicte és més ràpida, econòmica i brinda a les parts l´oportunitat de mantenir la seva relació personal o professional. En mediació no hi ha perdedors, ja que totes les parts guanyen. El mediador fa que siguin les parts les que decideixin els acords i el futur de la seves relacions.
Les característiques que defineixen la mediació són :
La voluntarietat per a totes les parts d´acollir-se o no al procés de mediació i la voluntarietat de desistir-ne en qualsevol moment.
La imparcialitat del mediador, que no defensa els interessos d´una de les parts, sinó que fa que es respectin els interessos de cadascuna de les parts, i vetlla perquè es respectin els seus diferents punts de vista i que es preservi la igualtat de les parts en la negociació.
La confidencialitat en tot el procés tant per part del mediador com de les parts. Els informes que es puguin elaborar al llarg del procés tenen caràcter reservat.
La bona fe és la forma en com es demana a les parts que s’actuï en el procés de mediació, possibilitant una comunicació respectuosa, evitant els mals tons i els judicis de valor.
Les parts han de treballar i col·laborar per aconseguir una solució negociada, assumida i acordada entre ells. En mediació les parts són els protagonistes. El mediador no imposa la solució.
Aquest servei està adreçat a qualsevol persona física o jurídica, empadronada, resident o radicada a Cerdanyola, que sigui part d´un conflicte. Els conflictes atesos poden ser de diferents tipologies com ara: malentesos, conflictes de convivència, conflictes de civisme, sorolls, animals, urbanisme, comunitats de veïns, relacions familiars, relacions en el sí d´una entitat, i d´altres.
A més d’atendre els conflictes directament, el servei també fa prevenció, difusió i formació en pro de la mediació i la cultura de la pau per tal de que cada vegada més les persones optin per aquesta forma de gestionar els seus conflictes.
El servei és gratuït, només cal fer una sol·licitud de mediació demanant cita prèvia a l'Oficina d´Atenció Ciutadana (OAC) presentant el document accessible punxant aquí o bé online. També es pot demanar informació directament al telèfon 93 580 88 88 ext. 3855.