5'7 milions per reimpulsar el Pla d'Inversions municipal
1 d'abril de 2022 a les 0:12L’oposició tornava a criticar la falta d’execució de les partides de pressupost que permeten incorporar romanents de tresoreria per costejar aquestes inversions.
La segona fase del pressupost de l’Ajuntament de Cerdanyola s’aprovava ahir al Ple municipal amb el vistiplau del Consistori a 6 modificacions de crèdit, la més gran d’elles de més de 5’7 milions d’euros per costejar actuacions del Pla d’Inversions. L’oposició tornava a criticar la falta d’execució de les partides de pressupost que permeten incorporar romanents de tresoreria per costejar aquestes inversions.
La transformació de la ciutat avança. Aquest és el missatge del regidor de Finances a l’hora de plantejar les modificacions de crèdit que el govern presentava al plenari de març. Algunes d’elles de poca quantia, com els 15.000 euros que es destinaran a finançar un servei que substitueixi el menjador social que l’associació Persones Amigues de Mossèn Rosell ha deixat de gestionar, i altres tant importants com els 5.723.000 milions per abordar actuacions del Pla d’Inversions.
Javier Sánchez detallava els destins dels diferents canvis al pressupost que es plantejaven: pagament de factures a proveïdors; millora de convenis amb entitats com la Casa d’Andalusia que celebra enguany el 50 aniversari o el RàdioClub del Vallès que en fa 40 anys i recupera la fira de radioaficionats MercaHam; sol·licituds de serveis per a la transformació digital de l’administració, implantació de la Zona de Baixes Emissions, la compra de la nova nau per a la Brigada Municipal, l’arranjament d’un local en l’edifici de l’Aldi per cedir a l’Associació Veïnal de La Farigola o la instal·lació de zones d’ombra als parcs infantils. La part més grossa d’aquestes modificacions, però, es destinarà al finançament d’actuacions del Pla d’Inversions i Sánchez esmentava exemples com la segona fase de la reurbanització de Serraperera, l’adequació de can Llopis, l’actuació a la Torre Vermella, el Centre de Dia, la urbanització a la zona del nou espai polivalent del carrer de Riu Sec, mesures per l’estalvi energètic en enllumenat, la millora del clavegueram o actuacions en equipaments esportius o mercats.
Reclamen que l'execució pressupostària millori
El regidor, i alcaldable, d’ERC Albert Turon destacava que la formació no s’oposaria “a fer les millores que la ciutat necessita” però considera que el que demostren aquestes modificacions “és que la ciutat queda endarrerida per la falta d’execució del pressupost”. Turon assegura que els projectes del govern estan marcats per la provisionalitat perquè és tracta d’un govern “ple de titulars, però buit de contingut”.
Era el mateix posicionament de Cs. La seva portaveu, Sonia Rodríguez, explica que “no es pot dir no a les necessitats bàsiques de l’Ajuntament, tant de pagament de factures com dels serveis”, però destacava que a les modificacions que suposaven més diners “es barregen necessitats reals amb les inversions que vol tirar endavant el govern". Rodríguez tornava a criticar la falta d’execució pressupostària i es preguntava en relació als espais d’ombra que recull el Pla d’inversions a proposta del seu grup i que s’incorporaven a aquestes modificacions aprovades ahir: “els veurem?"
Aquesta crítica la compartien altres grups, com Guanyem. El seu portaveu, Ivan González, afegia que les modificacions suposen una segona fase del pressupost, un fet molt important que requeria d’una negociació amb els grups de l’oposició que no s’ha fet. González retreia altres grups que facilitin la governança municipal sense reclamar prou contraprestacions i remarca que el seu grup hauria demanat que s’assumissin propostes com una pla de remunicipalitzacions o que la ciutadania pugui decidir alguna de les inversions.
De fet, aquest debat es va realitzar al llarg de diversos punts, Tant ERC com Guanyem reclamen als altres grups de l'oposició que dificultin més l'aprovació dels punts que presenta el govern per aconseguir que s'informi i es negociï més i millor i que els temes que s'aprovin estiguin més consensuats. Des de Junts, Joan Sánchez responia que també és partidari del major consens possible, però recordava que s'havia d'aprendre "les lliçons del passat mandat" i assegurava que "no es pot donar una cop de peu al govern en el cul de la ciutadania bloquejant temes" que són positius per a Cerdanyola.
La fibra sensible
Una de les modificacions, destinar 14.000 euros a cofinançar el documental La fibra sensible sobre l’impacte de l’amiant produït per la fàbrica Uralita es va retirar a petició de Junts, secundada per altres grups. Joan Sánchez, regidor de Junts, insistia que abans d’aprovar-la calia informar d’aquesta proposta a la Taula per al desamiantat de la ciutat “per transparència i per cortesia”.
.......................................................................................................................................