Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Societat

  • Portada
  • Societat
  • 7.535 alumnes comencen avui el curs escolar a Cerdanyola
7.535 alumnes comencen avui el curs escolar a Cerdanyola

7.535 alumnes comencen avui el curs escolar a Cerdanyola

9 de setembre de 2024 a les 7:30

La normalitat ha protagonitzat l'inici del curs escolar 2024-2025 als centres educatius de primària i secundària obligatòria. Cerdanyola estrena el curs sent un municipi amb baixa segregació escolar, segons l'estudi de la Fundació Bofill.

Comença el curs 2024-2025. A Cerdanyola, enguany són 7535 els alumnes que cursaran segon cicle d'educació infantil, primària i secundària obligatòria als centres públics, concertats i privats. El dijous 12 de setembre començaran els alumnes de batxillerat, cicles formatius i Escola Municipal de Música, i el 16 de setembre ho faran els de l’Escola d’Adults amb 364 alumnes. D'altra banda, les escoles bressol i llars d'infants ja van començar el curs amb 548 alumnes matriculats.

El calendari escolar és similar al del curs passat i s'allargarà fins al 20 de juny. Es menté a ràtio d'una vintena d'alumnes per aula en EI3 (abans P3) i a Cerdanyola. També es mantenen totes les línies a infantil i primària tot i que el nombre d’infants ha disminuït aquesta franja d’edat passant dels 4.911 del curs passat al 4.770 d’aquest curs. En canvi, en els cursos de l’ESO, l’alumnat és similar al del curs passat. Aquest any seran 2.765 joves els que cursaran l’ESO a Cerdanyola (el curs passat van ser 2.754) i les línies seran les mateixes a tots els instituts amb una ràtio de 30 alumnes per aula.

D’altra banda, aquest setembre entren en vigor per a tots els centres les instruccions per a l’ús dels telèfons mòbils que deixen fora aquest dispositiu de les aules a primària i ESO, amb l’objectiu de potenciar la convivència als centres i minimitzar els aspectes disruptius d’aquests dispositius.​

Cerdanyola millora en segregació escolar

Cerdanyola estrena el curs amb la bona notícia d'haver millorat l'índex de segregació escolar situant-se en el barem de 'Baixa Segregació' segons les dades de la Fundació Bofill, qui estudia com està distribuït l'alumnat dels municipis. Hi ha segregació escolar si a la xarxa educativa hi ha centres que concentren molts alumnes vulnerable mentre d'altres tenen majoritàriament alumnat ordinari o benestant.

La ciutat ha millorat notablement en aquest àmbit en la darrera dècada passant de ser un municipi amb 'Molt Alta Segregació' el curs 2013-2014 amb 0,59 punts en educació infantil i primària i 0,35 en educació secundària a presentar un índex de 0,27 i 0,18 respectivament i per sota de la mitjana de Catalunya (0,34 primària i 0,29 secundària). 

Millores a les escoles

Com és habitual, l'estiu ha servit per dur a terme millores en alguns centres educatius. Des de l'Ajuntament s'ha pintat l'interior dels dos edificis de l'Escola Municipal de Música Aulos i s'ha col·locat parquet en alguna de les seves aules. També s'han fet millores de manteniment en les xarxes de desguàs en alguns centres i s'han posat persianes en algunes aules de l'Escola Xarau.

A més, des del Departament d'Educació s'ha intervingut en tres centres. A l'Escola Bellaterra s'han construït dos magatzems per guardar el material d'educació física després que l'escola es quedés sense gimnàs (edifici fins al curs passat cedit per la UAB). A l'Escola Xarau s'ha fet una petita reforma a la instal·lació elèctrica i s'ha enderrocat un tancament de formigó i vidre a la zona d'educació infantil per substituir-lo per un de nou. I a l'Escola Saltells s'està treballant perquè dues aules d'educació infantil disposin de climatització perquè hi ha alumnes amb NEE que la requereixen.

Ajuts econòmics

L'Ajuntament de Cerdanyola ha destinat 818.000 €, un 23% més que el curs passat,  als ajuts directes a l'escolarització. Aquesta partida pot variar segons les necessitats. Es donen beques per aquests conceptes de menjador escolar,  llibres i material escolar, Llars d’infants, equips informàtics personals, llicències digitals, plataformes on-line i/o programari.