Acollim reclama llibertat de moviments pels refugiats i migrants
22 de juny de 2021 a les 8:26Acollim Cerdanyola-Ripollet ha commemorat el Dia Internacional de les persones refugiades amb una crida a la seva llibertat de moviment i la denuncia que, al 2020, “només el 5% de les persones que van demanar protecció internacional a l’Estat espanyol la van rebre, una de cada 20 persones”.
Acollim ha commemorat la jornada amb la lectura d’un manifest a Ripollet i la participació en la concentració unitària celebrada a Barcelona constatant que “en el 70è aniversari de l’aprovació de l’Estatut del Refugiat, seguim sense ser refugi” i que, de fet, “seguim sent causa i còmplices dels desplaçaments forçats”. A Espanya, les sol·licituds de protecció rebudes al 2020 van baixar fins les 87.000, “un 25% menys que l’any anterior, pel tancament de les fronteres però també de les oficines d’asil a causa de la Covid”.
Una pandèmia que, recorden a Acollim Cerdanyola-Ripollet, ha afectat també les arribades ja que durant mesos les fronteres de Ceuta i Melilla han estat tancades i l’establiment de missions militars de control i expulsió en les rutes existents per la manca de vies legals i segures “ha abocat les persones a buscar camins més perillosos i mortífers com el de Canàries”. Així, l’entitat denuncia que “gairebé hi ha hagut 1.900 persones mortes i milers més de desaparegudes”, persones, subratllen, “sense nom que no tenen ni dret a ser vetllades”.
Acollim denuncia l’estratègia d’illes-gàbia que consideren que s’aplica a zones com Lesbos, Chios o Samos i que asseguren que s’ha volgut copiar a les Illes Canàries. Aquesta estratègia, afirmen, és la d’”una presó a cel obert on s’han vulnerat tots els drets: “a la vida, ser informat, a ser escoltat, a rebre suport jurídic i fer-ho en un idioma i un llenguatge comprensible, el dret a la lliure circulació, a una acollida digna, a ser identificats com a menors o el dret a la família”.
Per a Acollim, “l’Europa Fortalesa segueix creant espais de no-drets, enviant militars a “protegir” les tanques en comptes de “protegir la vida”, expulsant milers de persones a Ceuta o en avions cap a El Aioun, mentre segueix eixamplant les desigualtats amb les seves polítiques colonialistes, extractivistes, capitalistes i patriarcals, i convertint els Drets Humans i el refugi en un privilegi, en un negoci”.
L’entitat apunta que l’estratègia seguida per Europa és impedir que aquestes persones arribin a la UE i que si ho fan puguin trobar refugi: “les esclavitzem al camp o a les tasques de cures, les tanquem al CIE i les retornem al seu país d’origen o a d’altres països tercers a qui extorsionem a través d’acords de “cooperació””, afirmen.
El manifest d’Acollim al Dia Internacional de les persones refugiades exigeix “al “Gobierno más progresista de la historia” que deixi d’excusar-se en la Unió Europea i d’amagar-se darrera del discurs de l’extrema dreta, que faci un cop de timó i assumeixi les seves responsabilitats envers els Drets Humans bàsics, que posi la vida davant del capital i que siguem terra d’acollida”.