El desnonament d'una família s'atura però l'acte de suport no es desconvoca fins rebre la notificació oficial
11 de gener de 2021 a les 18:11El Sindicat de Llogateres no ha desconvocat l’acte de suport a una família de Cerdanyola en risc de desnonament fins revisar la resolució judicial que, inicialment, atura l’execució d’aquest desnonament previst per aquest dimarts, 12 de gener. La família afectada, l’Eduard, la Montse i el seu fill Arnau són persones amb especial vulnerabilitat, ja que els tres són persones amb discapacitats. El procés que porta al seu possible desnonament s’iniciava fa més de 10 anys i va comportar, primer, que perdessin la propietat del pis i que, ara puguin ser desnonats.
Audios
11-01-2021 Mariona Soria No volem baixar la guària fins rebre la notificació oficial
11-01-2021 Mariona Soria 2 Cal un lloguer social i acreditar el propietari com a gran tenidor
11-01-2021 Entrevista amb Mariona Soria Sindicat de Llogateres.mp3
Mariona Soria, portaveu del Sindicat de Llogateres, indica que tant Serveis Socials com l’avocat de la família han notificat que en principi no s’executarà aquest 12 de gener el seu desnonament i que no hi ha una nova data fixada. No obstant això, el sindicat no desconvoca l’acte de suport ciutadana perquè no volen “baixar la guàrdia fins que l’Eduard rebi el paper amb la notificació oficial”.
L’Eduard, el pare, té una discapacitat reconeguda del 68%; la Montse, la mare, del 43% i l’Arnau, el fill, del 69% i grau 1 de dependència. Des del Sindicat de Llogateres Mariona Soria apunta que no poden treballar i que l’Arnau necessita ajuda permanent per activitats bàsiques diàries. Soria explica que la família es troba en una situació de vulnerabilitat extrema acreditada.
Tot i això, la família cerdanyolenca s’enfronta a un desnonament en un procés que s’allarga des de fa una dècada. L’Eduard i la Montse compraven el seu pis, al passatge Ajuntament, al 2001. 8 anys més tard, la fàbrica on treballava l’Eduard es va acollir a un Expedient de Regulació d’Ocupació (ERO) que va culminar amb un acomiadament massiu. La família va haver de deixar de pagar la hipoteca i va destinar la indemnització per l’acomiadament a liquidar deute. La hipoteca va passar d’una entitat financera a un fons d’inversió mentre la família, amb un atur de 423 euros, va deixar de pagar la quota. Un inversor immobiliari va oferir-los comprar el pis a canvi d’un lloguer de 250 euros per quatre anys. L’Eduard, que "estava desesperat", subratlla Soria, va signar per no haver de deixar la casa però va perdre la propietat del pis i quan s’acaba el termini fixat de 4 anys, l’inversor -al que el jutjat no reconeix com a gran tenidor- no accepta la pròrroga que li proposa la família.
La família vol que s’acrediti que el propietari no és una persona individual sinó un gran fons d’inversió amb moltes propietats. Mariona Soria explica que “el que li pertocaria a la família és que aquest múltiple propietari li faci un contracte social com a persona en situació de vulnerabilitat” i és el que s’intenta que “acrediti la justícia”.
Aquesta situació culmina amb l’ordre de desnonament decretada pel jutge que s’havia d’executar aquest dimarts, 12 de gener, a les 12 hores. El sindicat de Llogateres i altres col·lectius ciutadans demanaven a la ciutadania que es concentrés davant l’edifici, al passatge Ajuntament, per donar suport a la família i evitar el desnonament. La convocatòria, però, encara no s’ha anul·lat fins rebre per escrit la notificació oficial del jutjat de que s’atura l’execució del desnonament.