Llibre-homenatge de la Fundació Autònoma Solidària a Arcadi Oliveres

El llibre de dedicatòries editat per la FAS mostra, segons destaquen fonts de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), "paraules valuoses i íntimes que ens permeten conèixer una mica millor la figura i llegat de l’Arcadi Oliveres a la universitat" i que es van lliurar abans de la seva mort, el 6 d'abril de 2021, al president de Justícia i Pau i professor a la Universitat de Cerdanyola durant 36 anys.

La FAS li havia preparat un homenatge -que havia de ser el primer dels esdeveniments de celebració del 20è aniversari de la Fundació- que no es va poder realitzar per la pandèmia i va decidir recollir en un llibre un conjunt de cartes i escrits personals de diverses persones que estava previst que participessinen aquell acte de reconeixement (professorat, personal d’administració, exalumnes...). També en aquest document hi van participar altres persones que formen part del Consell Consultiu, Patronat i equip tècnic de la FAS. Entre els firmats d'aquestes dedicatòries hi ha noms com els de Miren Etxezarreta, Xavier Domènech, Jordi Prat, Raül RomevaRafael Grasa, a més de les cançons que volia interpretar el Cor de la UAB a l'homenatge: Pare, de Joan Manuel Serrat; In this heart, de Sinnead O'Connor i Blowin' in the wind, de Bob Dylan.  El document se li va entregar a casa seva poques setmanes abans de la seva defunció en una trobada molt emotiva.

Des de la FAS destaquen que Oliveres vas ser "una de les persones que va fer néixer a la nostra universitat l’espurna del compromís amb la justícia social, el 0’7%, la solidaritat amb els febles, la cultura de la pau, els drets humans i de la Terra : l‘origen del que ara coneixem com la Fundació Autònoma Solidària" i s'encoratjaven a continuar "treballant en la nostra missió de contribuir a fer que la comunitat universitària formi part d'una ciutadania activa, crítica i agent de transformació social. I tu seguiràs sent el referent que, des de la coherència vital, el treball incansable i altruista i la vocació pedagògica, ens ajuda a trobar nous camins quan sembla que ja no en queden".

El llibre s’ha publicat al Dipòsit Digital de Documents de la UAB -amb permís de la família d'Oliveres, i s’ha inclòs en la pàgina web de l’exposició que es va dedicar a l'economista des del Servei de Biblioteques de la UAB. Al web “Mirades” s’ha creat una secció nova amb fragments dels escrits i el llibre per descarregar amb l'objectiu de  donar a conèixer més la figura i llegat de l’Arcadi Oliveres a la UAB.

............................................................................................

Arcadi Oliveres Foto GuillemMedina (CC BY-SA 4.0)