Alba impulsa nous vídeos divulgatius sobre experiments al Sincrotró

El Sincrotró Alba ha realitzat una sèrie de cinc vídeos de divulgació en els quals es relaten alguns exemples d'experiments realitzats amb llum de sincrotró. El primer d'ells, protagonitzat per M. Rosa Palacín de l'ICMAB-CSIC, parla sobre l'estudi de les bateries.

La llum de sincrotró és radiació electromagnètica que permet explorar les propietats micro i nanoscòpiques de la matèria. Conté un continu de longituds d'ona, des de l'infraroig fins als raigs X durs, amb aplicació en un ventall d'àrees del coneixement sorprenentment ampli.

Per continuar donant a conèixer alguns dels experiments realitzats al Sincrotró Alba, l’equipament científic de Cerdanyola ha preparat una sèrie de cinc vídeos, que es trobaran disponibles en les pròximes setmanes en el seu canal de Yourtube, que aborden temàtiques diverses com els nous materials, estudi i efectes de la Covid-19, adhesius industrials i espintrònica. Usuaris del Sincrotró Alba procedents d'universitats, centres de recerca i empreses expliquen com han tret profit de la llum de sincrotró i quins beneficis els aporta per a les seves recerques.

Aquest primer vídeo se centra en la cerca de materials alternatius per a fabricar bateries. La investigadora i subdirectora de l'Institut de Ciències de Materials de Barcelona del CSIC, M. Rosa Palacín, exposa com amb llum de sincrotró poden veure com són i com es comporten alguns materials usats per a fer bateries, enfocant-se sobretot en elements abundants i de baix cost, amb l'objectiu de desenvolupar coneixement que impulsi la transició energètica.

Aquests vídeos formen part del projecte de divulgació FCT-20-15798, cofinançat per la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia ( FECYT).