Ca n’Oliver proposa un viatge als orígens de l’art

L’exposició Art primer. Artistes de la prehistòria, que es podrà visitar al Museu i Poblat Ibèric de ca n’Oliver fins el mes de març, proposa un viatge al passat de més de 50.000 anys, a la recerca dels orígens de l’art, a través de la col·lecció de calcs i reproduccions d’art prehistòric, de diferents períodes i procedències, que conserva el Museu d’Arqueologia de Catalunya.

La mostra aborda els orígens de l’art, fent un èmfasi especial en l’aparició i les característiques de l’art rupestre llevantí, una de les expressions artístiques prehistòriques més originals sorgides, tant a Catalunya com a la resta de la mediterrània peninsular, ara fa més de 7.000 anys.

Entre els materials exposats destaquen calcs de la Cueva del Castillo (a Cantàbria), i de diversos jaciments llevantins catalans i valencians, com el Cogul o els que es localitzen al cèlebre nucli de la Valltorta.

Art primer. Artistes de la prehistòria, comissariada per Inés Domingo, Antoni Palomo i Àngels Casanovas,. Són obres originals que il·lustren alguns dels primers grans descobriments de l’art llevantí i també d’art paleolític, tant a Catalunya com a la resta de l’estat. Aquestes obres amaguen els esforços de prehistoriadors, dibuixants i artistes com Henri Breuil (1877-1961), Josep Colominas (1883-1958), Joan Vila (1890-1947), Josep Tersol (1879-1961), Francisco Benítez Mellado (1883-1962) o Antoni Bregante (1933), per immortalitzar les troballes de les balmes i coves, i compartir-les amb la societat i amb la comunitat científica nacional i internacional.

L’exposició mostra també diverses reproduccions fidels d'art moble prehistòric i una espectacular recreació de la figura d'una dona neandertal, que serveix per a obrir el debat sobre els orígens de l'art, fent explícita la participació i contribució de les dones en aquest procés.

Art primer. Artistes de la prehistòria, una producció del Museu d’Arqueologia de Catalunya (MAC) a través de l’Arqueoxarxa, incorpora també diversos recursos audiovisuals sobre art paleolític i llevantí, animacions de la vida durant el paleolític i el mesolític/neolític i vídeos d'arqueologia experimental.

El Museu d’Història de Cerdanyola ha preparat amb diverses entitats de la ciutat -com el Col·lectiu de Recerques Arqueològiques de Cerdanyola i l'Associació d'Artistes Plàstics de la ciutat- un programa d'activitats que començarà en els propers dies amb una visita guiada a càrrec de l'Àngels Casanovas,  comissària de l'exposició i conservadora del Museu d'Arqueologia de Catalunya.