Cerdanyola entrarà demà en alerta per sequera

La consellera d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà, ha anunciat que a partir de demà, dimarts 22 de novembre, la conca del Ter-Llobregat, a la que pertany Cerdanyola, entrarà en alerta per sequera i s’aplicaran restriccions a la zona de Barcelona.

Jordà, en declaracions a Catalunya Ràdio ha volgut tranquil·litzar la ciutadania assegurant que no notarà les restriccions de manera directa, però demana consciència i sentit comú per evitar malgastar aigua. Així, la consellera manifesta que les famílies no notaran les restriccions “perquè l’aigua de boca està garantida” però, adverteix, “tots haurem de fer els deures i ser més eficients”

La consellera indica que portem més de dos anys en sequera i actualment, a més, les reserves d’aigua estan en descens ja que els embassaments estan al 34% de la seva capacitat.

En tot cas, Jordà manifesta que les reserves a la conca Ter Llobregat es troben en una situació” preocupant però amb aigua de boca garantida” perquè ja fa un any que es va activar el pla d’acció de sequera. L’activació de l’alerta a la conca Ter-Llobregat suposa fer-ho a la zona més poblada del país però, en total ja ni ha en aquesta situació 26 comarques i 6’7 milions d’habitants. La consellera apunta que, després de l’alerta, encara hi ha dues fases de pla d’acció més greus: la d’excepcionalitat i la d’emergència.

L’alerta per sequera comporta restriccions a l’ús agrícola, industrial -un 5%- i lúdic -omplir piscines, per exemple- i sobretot suposa apel·lar a la responsabilitat de tothom perquè “tota l’aigua que estalviem avui la tindrem demà”

Pel que fa a la pluja, la consellera indica que els pronòstics apunten a uns mesos gener i febrer  més plujosos de l’habitual, però “això no salva de la sequera”. Cada català gasta entre 130 a 140 litres per dia i  es reclama que tothom estalviï a casa seva, per exemple, tancant l’aixeta quan ens raspallem les dents.

Pel que fa a d’altres qüestions, Jordà també ha comentat que a partir del 2023 s'aplicarà un impost als creuers en funció del que contaminin i ha explicat que el govern té previst una prova pilot per veure com funcionaria un parc eòlic marí en el qual els molins de vent flotarien.

..................................................................................

Foto de Nithin a https://www.pexels.com