Cerdanyola homenatja les històries de vida capturades en foto per Gabriel Escursell durant dècades

La sala Orlando Barrial estava plena a vessar. Va haver-hi gent que va quedar fora del recinte per sobrepassar l’aforament. La ciutat de Cerdanyola va respondre amb estima i admiració a l’homenatge que el Grup de Recerques i Estudis de Cerdanyola (GREC) i l’Agrupació Foto-Cine Cerdanyola-Ripollet (AFOCER) oferien al Museu d’Art de Cerdanyola a un dels homes que més i millor ha retratat la ciutat i la seva gent: Gabriel Escursell. L’acte servia també per presentar el llibre Escursell, 52 anys fotografiant Cerdanyola que recull moltes de les imatges realitzades per Gabriel i el seu germà Francesc.

Sense Gabriel Escursell tindríem una pitjor memòria de la història de Cerdanyola; de la de la ciutat, però també de les seves persones. Davant la càmera d’Escursell han passat molts dels moments històrics que ha viscut Cerdanyola des dels anys 50, però també moltes de les situacions quotidianes i extraordinàries de moltes de les seves famílies. Escursell ha estat durant moltes dècades cronista gràfic de la ciutat, capturant instants de vida que mai no es perdran.

Una trajectòria que l’ha fet rebre altres distincions al llargs dels anys, com el Premi Sant Martí -atorgat pels mitjans de comunicació local i la comissió de festes de Sant Martí- al 2003, el bateig amb el seu nom del concurs fotogràfic de la passada dels Tres Tombs -per decisió dels organitzadors, el Arriers i Arrieres de Cerdanyola, o la Medalla d’Honor de Cerdanyola -atorgada per l’Ajuntament de la ciutat- al 2008.

Juan Antonio Hidalgo, integrant del GREC, explica que el llibre Escursell, 52 anys fotografiant Cerdayola conté una biografia, un apartat de fotos històriques recopilades per Gabriel Escursell i un capítol amb imatges realitzades pels dos germans Escursell, les de Gabriel més centrades en Cerdanyola i les de Francesc més en Ripollet, amb un comentari de l’homenatjat que, subratlla, “cada foto és una història”.

L’alcalde de Cerdanyola, Carlos Cordón, destaca el valor històric de les fotografies que ens recorden el dia a dia de la Cerdanyola del passat i esdeveniments històrics com les riuades i la nevada de 1962, imatges que formen part també de la memòria de moltes famílies de la ciutat que es van veure immortalitzades per la càmera de Gabriel Escursell.

En aquest sentit, cal destacar que Gabriel Escursell va cedir l’any 2003 el seu arxiu fotogràfic a la ciutat de Cerdanyola. Ara, Carlos Cordón insisteix que les fotografies són “un bé preuat” que serveixen també per escriure “les noves pàgines de la Cerdanyola del futur” i per això l’Ajuntament li dona molta importància. Així, l’alcalde es compromet a que “en un futur no gaire llunyà la ciutat disposi de l’Arxiu històric que mereix”.

Dolors Bassa va lliurar a Gabriel Escursell l’entrega del Pin d’Or de l’Agrupació Foto-Cine Cerdanyola-Ripollet (Afocer) pels més de 50 anys com a soci d’una entitat de la qual va ser un dels fundadors.

Bassa també va llegir un text d’agraïment en nom de Gabriel Escursell on el cronista gràfic de Cerdanyola mostrava la seva admiració pels pioners, aquells fotògrafs dels anys 40 i 50 que, amb càmeres “que semblaven carretons”, feien fotografies magnífiques. El propi Escursell s’animava a comentar una anècdota de la seva infantesa a Ripollet quan, per una patata, un d’aquells pioners va fer-los una foto a ell i al seu germà Francesc.

Escursell, 52 anys fotografiant Cerdanyola es pot comprar a les llibreries de Cerdanyola, però des del GREC i l’AFOCER han volgut facilitar l’adquisició habilitant l’opció de compra per internet (cliqueu), la descàrrega d’un exemplar en PDF (enllaç) o la possibilitat de llegir-lo on line (cliqueu).

........................................

Vídeo: Cerdanyola.info
Fotografia: Nuria Puentes