Les Dames de Cerdanyola fan Castells

Les Dames de Cerdanyola, integrants dels vitralls modernistes del Museu d’Art de Cerdanyola (MAC), són protagonistes de la campana Jo faig #castells en què elements representatius del patrimoni cultural de Catalunya fan difusió del fet casteller. 

Les Dames de les tulipes, que ocupen un dels tres plafons del vitrall de Ludwig Dietrich von Bearn que presideixen el MAC, toquen la gralla en aquesta campanya impulsada per la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya en col·laboració amb la Generalitat.

A la campanya “Jo faig #castells” apareixen elements representatius del patrimoni cultural sumant-se al fet casteller com el Pantocràtor de Sant Climent de Taüll o la Dama Flàvia d’Empúries lluint el mocador casteller o el MIC enfaixant-se per anar a fer castells.

Dames de Cerdanyola

Les Dames de Cerdanyola s’han convertit en una icona de la ciutat i un símbol popular i van ser declarades com a Bé Cultural d’Interès Nacional al 2018. El tríptic modernista, atribuït al vitraller alsacià Ludwig Dietrich von Bearn, és de grans dimensions (235 x 195 cm) i representen dues escenes diferents: el plafó situat en un dels laterals s'ha anomenat Dames del gronxador. I els dos plafons frontals, que se situen en un mateix escenari interromput pel pilar de la façana de Can Domènech, la seu del MAC, representen les Dames del llac o Dames dels cignes i les Dames de les tulipes. Al primer les dues figures femenines estan a dalt d'una barca envoltada de cignes, i al segon, les dames recullen flors a la vora del llac.

Els tres plafons de les “Dames de Cerdanyola” van ser realitzats cap al 1910 per a la residència d'Evarist López, l’actual seu del MAC, que s’havia reformant sota la direcció de l’arquitecte Eduard Maria Balcells Buïgas. L’edifici originari havia estat el primer teatre-casino de Cerdanyola (1894), obra de l’arquitecte Gaietà Buïgas. Al marge del tríptic, la casa comptava amb altres elements de vitrall, com ara portes i finestres que configuraven un conjunt excepcional. Els vitralls estan inclosos dins el Catàleg del Patrimoni Cultural Català. 

La concepció original del conjunt podria correspondre a Balcells de qui s’ha pogut localitzar, entre els quaderns de joventut, l’esbós d’una dama recollint flors que pot remetre a l’anomenada Dama de la Tulipa.

 

Els vitralls del MAC són el tercer Bé Cultural d'Interès Nacional de Cerdanyola del Vallès. Prèviament la Generalitat va declarar BCIN el poblat ibèric de ca n'Oliver, el febrer de 2017.  El Castell de Sant Marçal també té aquesta consideració.