La Sala Arc del Museu d’Art de Cerdanyola (MAC) acull l’exposició Domini

La Sala Arc del Museu d’Art de Cerdanyola (MAC) acull fins al 2 d’octubre l’exposició Domini, treball conceptual sobre l’acció imperialista de l’artista Francesca Riu Jacas que arriba a la ciutat gràcies a la col·laboració de la Fundació Fornells-Pla i Conxa Sisquella de La Garriga.

Francesca Riu Jacas treballa entorn el concepte de la reproducció de la ideologia domi­nant, donant protagonisme a problemà­tiques concretes de l’entorn que afecten les nostres vides i la nostra manera de fer i relacionar-nos. Així, Domini és fruit del treball dels últims 4 anys, que gira entorn l’acció imperialista, investigant les causes i les conseqüències de l’hegemonia d’un poble per sobre dels altres, centrant-se especialment en el mode de producció capitalista i el seu afany acaparador, però també algunes conseqüències devastadores, com ara les guerres i les crisis de refugiats.

Riu Jacas explicava que "fins ara havíem trobat guerres imperialistes camuflades de conflictes armats interns, tot i que instigades per Estats Units i l’OTAN, que passaven en països prou llunyans com per sentir-nos directament afectats".

En canvi, la guerra que ara devasta Ucraïna "ha significat un gir en l’economia europea, en un procés de canvi de distribuïdor de gas que provoca recessió i enriqueix als Estats Units, ajudant a més a incrementar la sensació d’una amenaça russa i xinesa que afavoreix el gran negoci mundial de la producció d’armes, el tercer en volum financer per darrere de les drogues i la prostitució".

La integrant de l’Associació d’Amics del MAC, Fina Duran, creu que "l’exposició ajuda a assolir diversos objectius de l’associació, com col·laborar amb altres institucions culturals del país; donar a conèixer artistes joves; reivindicar el paper de les dones en el món de l’art, i en el cas concret de Domini seria una exposició que ens ajuda a qüestionar-nos moltes coses".

El director del Museu d’Art de Cerdanyola, Txema Romero, ha dit que "es tracta d’una mostra petita d’un enorme interès", remarcant que "és fonamental que la creació contemporània ens faci reflexionar sobre la societat en que vivim i en la que volem viure".

Domini, de Francesca Riu Jacas, es pot visitar a la Sala Arc del Museu d’Art de Cerdanyola fins al 2 d’octubre.