El Cafè amb lletres i L'Empíric es fusionen amb la presentació de L'escuma, d'Helena Guilera

Helena Guilera presenta L’Escuma al Cafè amb lletres d’aquest 17 de novembre, una història coral sobre els cossos i l'amor i que reflexiona sobre les malalties mentals com la bipolaritat o l'alzheimer, des de l'experiència científica i més en concret amb conceptes com els forats negres. L’autora subratlla la similitud que hi ha entre un forat negre a l’univers o una depressió en una persona.

Moderada per la psicòloga Anna R. Ximenos, aquesta presentació forma part de la primera edició d’Empíric, Festival de Ciència i Literatura. Guilera, de fet, explica que hi ha una vessant de la ciència, creativa i imaginativa, amb imatges poètiques que porten a sentir emocions, com a la literatura.

L’escuma és una història que bascula entre dos personatges troncals afectats per la bipolaritat i per la malaltia d'Alzheimer i que té com a protagonista un tercer personatge, Lucía, una professora de física, especialista en forats negres, que fa servir la ciència per explicar allò que li passa i mirar d'entendre la seva realitat.

L’escuma és una novel·la coral. El Juli sempre ha tocat el violoncel, però darrerament no és capaç de recordar les notes. Tampoc alguns fets importants del passat i encara menys el dia a dia. La Lucía és una astrofísica especialitzada en forats negres que es debat entre una pèrdua que li ha encallat la vida i la possibilitat d'un nou futur. I la Blanca i l'Esteve viuen, com poden, entre l'oblit i el record, l'esperança pels dies que vindran i el camí que queda per recórrer. I per sobre de tots ells, hi ha el Sergi, una persona bipolar que mor i arrossega altres personatges a un espai negre i profund.

La presentació de L’Escuma es farà a partir de les 19 h i a la Biblioteca Central. No cald fer reserva prèvia encara que l'aforament serà limitat. Aquesta sessió del Cafè amb lletres s’enregistrarà i es penjarà a Internet en el canal municipal de YouTube

Helena Guilera Recoder

Helena Guilera Recoder (Barcelona, 1993) va estudiar interpretació de piano al Conservatori del Liceu i teoria de la literatura a la Universitat de Barcelona. Ha treballat d'agent literària al Regne Unit i actualment fa d'editora. Ha publicat relats a les revistes Branca i Sol Ixent, i ha col·laborat a la revista Visat del PEN Català. L'escuma és la seva primera novel·la.