El fotògraf Gabriel Escursell rebrà un homenatge de la mà d'Afocer i el Grec

Les entitats presentaran el llibre "Escursell, 52 anys fotografiant Cerdanyola" sobre les figures dels germans Gabriel i Francesc Escursell en un acte que es farà el diumenge 18 de setembre -a les 11.30 hores- al Museu d'Art de la ciutat. Gabriel rebra la insígnia d'or de l'Agrupació Foto-Cine Cerdanyola-Ripollet (Afocer) per més de 50 anys com a soci de l'entitat.  

I és que al llarg de mig segle, Gabriel Escursell ha estat fotògraf, cronista gràfic de Cerdanyola, comerciant i referent d'àmbits diversos de la ciutat i que ha rebut distincions com el Premi Sant Martí i la Medalla d'Honor de Cerdanyola. Durant anys Gabriel i el seu germà Francesc van ser fotògrafs i responsables de diversos establiments del ram. Posteriorment, i degut al gran èxit i elevat volum de negoci que van assolir les diverses botigues que la família gestionava, Francesc es va dedicar a Ripollet i Gabriel es va quedar a Cerdanyola, on, segons remarquen des de l’Afocer i el Grup de Recerca i Estudis de Cerdanyola (GREC), “va tenir durant molts anys un paper destacat a la vida cultural” convertint-se en “una de les primeres persones del poble que, en un moment el qual gairebé ningú s'ocupava d'aquest tema, va començar a recuperar i recopilar les fotografies històriques de la ciutat que eren disperses en mans de particulars i entitats”.

Entre els resultats d’aquesta tasca, hi ha la recopilació al llibre Recordant Cerdanyola, juntament amb Ramon Pla, en el que va ser un dels primers reculls gràfics de la història de la ciutat, i les seves col·laboracions en es diversos mitjans de comunicació de Cerdanyola.

Les seves fotografies van ser durant dècades testimonis de la vida a Cerdanyola en el seu més ampli significat, des de les imatges quotidianes a les captures dels capítols històrics de la ciutat. En aquest sentit destaquen, per exemple, les fotografies realitzades al setembre i novembre de 1962 guardant per a la memòria les tràgiques riuades d’aquella fatídica tardor, uns aiguats que van causar la mort de més de 700 morts i que va deixar imatges icòniques com la desaparició del pont que unia Cerdanyola amb Ripollet -el testimoni de Gabriel Escursell és un dels protagonistes dels reportatges commemoratius d’aquesta dramàtica riuada que en breu publicarem a Cerdanyola.info i Cerdanyola Ràdio.

Però les entitats impulsores de l’homenatge subratllen també el paper de Gabriel Escursell en el camp empresarial com propulsor d’algunes de les primeres associacions d'empresaris i comerciants de Cerdanyola, tasca que li va ser reconeguda amb un elevat nombre de premis i distincions atorgades per diverses entitats.

Durant els últims anys havia viscut fora de Cerdanyola. Ara, però, ha tornat al poble i aquesta circumstància ha fet que els responsables de les dues entitats que organitzen conjuntament aquest homenatge consideren que és “gairebé obligat organitzar un acte més que merescut i que, possiblement s'hagués hagut de fer fa ja molt de temps".

En aquest sentit, recordar que Gabriel Escursell ja va rebre el premi Sant Martí, durant la celebració de les Festes de la Tardor, guardó atorgat pels mitjans de comunicació locals, amb el suport de la Comissió de Festes de Sant Martí i l’Ajuntament, en la gala dels Cerdanyolencs de l’Any del 2003. Poc després, al 2008, Escursell rebia la Medalla d'Honor de Cerdanyola que, durant uns anys, va atorgar l'Ajuntament de la ciutat i que en aquella edició van recaure, a més d'Escursell, en les figures d'Ignacio Laguna (pare), Santiago Borràs, Josep Maria Aranda i Manuel Gallardo.