El Sincrotró participa al projecte d'infraestructures de recerca europees ReMade@ARI

El Sincrotró ALBA de Cerdanyola participa en la plataforma ReMade@ARI, un  projecte d'infraestructures de recerca europees que s’ha iniciat aquest setembre amb l’objectiu de fomentar el desenvolupament de materials innovadors i sostenibles per al seu ús en components clau en diversos sectors.

La Unió Europea impulsa un Pla d’acció per a l’economia circular que es basa en el fet que fins al 80% de l'impacte mediambiental d'un producte es determina en la fase de disseny. Per a poder acollir una estratègia exhaustiva quant a producció sostenible es llançarà el projecte d'infraestructures de recerca europees ReMade@ARI. Aquest projecte es compromet a fomentar el desenvolupament de materials innovadors i sostenibles per al seu ús en components clau en diversos sectors, com l'electrònica, bateries, vehicles, construcció, envasos, plàstics, tèxtils i aliments a un nivell sense precedents. Per a poder complir amb el repte de dissenyar nous materials que siguin tant funcionalment competitius com altament reciclables, s'emprarà el potencial de més de 50 infraestructures de recerca analítica de la xarxa europea ARIE, una d’elles el Sincrotró Alba de Cerdanyola.

Des del centre de recerca del Parc de l’Alba posen l’exemple dels envasos de plàstic que embolcallen fruites i verdures al supermercat per allargar la seva vida útil. L’objectiu és  utilitzar materials de base biològica derivats de la fusta que podrien proporcionar una alternativa sostenible i ReMade@ARI pot entrar en joc per assolir aquestes alternatives ja que la recerca dirigida al desenvolupament de nous materials sofisticats “depèn en gran manera de l'accés a infraestructures de recerca europees de primera classe, que són precisament les que han unit les seves forces en aquest projecte”.

La plataforma ReMade@ARI serà el hub central per a tots els sectors i àrees de recerca en les quals es desenvolupin els nous materials per a l'economia circular.

ReMade@ARI tindrà un impacte significatiu en l'avanç de l'economia circular. En total, estan implicats en el projecte 40 socis de la xarxa ARIE, liderats pel Helmholtz-Zentrum Dresden-Rossendorf (HZDR) . El Sincrotró ALBA participarà en el projecte proporcionant accés acadèmic a les seves línies de llum i també donarà accés industrial i innovació mitjançant l'ús de tècniques de fonts de llum