Els casos de bronquiolitis es disparen i el pic s’espera que arribi la setmana vinent

Les malalties respiratòries, com labronquiolitis dels nens petits, omplen les urgències hospitalàries  per la coincidència del VRS, el principal virus responsable de les bronquiolitis, el de la grip i el de la covid després de dos anys de restriccions per la pandèmia.

Aquest augment de casos està provocant tensions hospitalàries i preocupació ciutadana i les previsions indiquen que el pic d’aquesta infecció no arribarà fins la setmana vinent.

Davant d’això, el departament de Salut ha impulsat una campanya informativa sobre aquesta malaltia i l’hospital del Parc Taulí, centre de referència de Cerdanyola, ha volgut donar resposta als principals dubtes que es puguin tenir.

Valentí Pineda, infectòleg de l’hospital del Parc Taulí, explica que aquesta malaltia es produeix per una inflamació dels bronquiols, la part més llunyana del pulmó. El doctor Pineda apunta que inicialment la bronquiolitis pot semblar un quadre catarral, amb tos i mocs, però en poques hores –entre 24 a 48 hores- comença la dificultat respiratòria -que es nota quan al nen se li marquen molt les costelles al respirar i que ho fa de pressa- i això pot provocar que rebutgi l’aliment. L’infectòleg del Taulí adverteix que aquesta malaltia no sempre sempre va amb febre i per tant no s’ha d’esperar a que el nen en tingui per anar al metge.

Nuria Cahís, del Servei d’Urgències de l’hospital de Sabadell, explica que la bronquiolitis lleu es pot tractar al metge de família de forma ambulatòria però quan hi ha signes de fatiga o ofec en el nen -que se li marquin molt les costelles al respirar- o baixi la ingesta alimentària a la meitat s’ha d’anar a les urgències de l’hospital

Anna Gelman, de la Unitat d’Hospitalització de l’hospital de referència de Cerdanyola, apunta que els pacients amb bronquiolitis aguda han d’anar a urgències on rebran tractament diferent segons sigui la gravetat de cada cas ja que pot anar des de l’ingrés a pediatria a la unitat de cures intensives pediàtrica per tractar-se amb respiradors.

Pel que fa a la prevenció, els metges expliquen que quan hi ha grans número de casos d’infeccions virals, com passa amb el covid, l’única manera de prevenir-ho és evitar el contagi i per tant, la higiene i no tenir contacte amb persones que tenen símptomes són elements claus de prevenció.