For Pete’s sake és la gran triomfadora del XXIII Fantosfreak

For Pete’s sake, la hilarant conversa entre un metge i el seu pacient dirigida i interpretada per l’hispà-britànic instal·lat a Los Angeles Gerald B. Fillmore, ha estat el triomfador del XXIII Festival Internacional de Curtmetratges Fantàstics i Freaks, guanyant el primer premi i el premi del públic.

Una altra producció nord-americana que aposta per l’humor i l’estranyesa en un entorn quotidià, Guts, de Chris McInroy, sobre un oficinista amb els budells a l’aire, va rebre el segon premi. El tercer premi va ser per la inquietant In the soil, producció danesa sobre una relació pare – filla que genera malestar amb els mínims elements.

El jurat va tenir mencions espacials per a Inherent, del danès Nicolai G.H. Johansen; i El semblante, relat inquisitorial de Carlos Moriana i Raúl Cerezo que va obrir el Festival. El premi Garmanbozia a l’esperit Fantosfreak se’l va endur el curt d’animació francès La fée des Roberts, de Léahn Vivier-Chapas.

La inquilina, de Lucas Paulino i Ángel Torres, protagonitzada per Belén Rueda, es va endur els premis a millor frase i millor ensurt; mentre que Satanic Opus Death, d’Erik Gatby, es va endur els premis a millor gag i millor mort. El millor crit va ser per a Lleno por favor, de Javier González; i la criatura més entranyable va ser per Ontbinding, cinta d’animació belga de Dries Bogaert, que es va guanyar l’estima del públic des del primer moment.

Rafa Dengrà feia una valoració molt positiva del primer Fantosfreak després de les restriccions de la pandèmia, "amb un Festival més festiu que mai i el paper estel·lar que ha tornat a jugar el públic, totalment entregat i disposat a passar-ho bé".

Dengrà considera que 23 anys de Festival i canvis tecnològics en la manera d’afrontar un rodatge "han permès disposar de més i millors curtmetratges a la secció a concurs, amb un ampli ventall de propostes que atrauen un públic molt divers".

El Fantosfreak ha omplert gairebé cada nit el Parc del Turonet amb 2.000 persones en un ambient saludable, amb petit i celebrats canvis com una nova disposició de la pantalla i les localitats que permet encabir més gent i una zona de restauració amb taules, a més dels habituals espais de photocall i merchandising.

 

PALMARÉS XXIII FANTOSFREAK

1r premi: For Pete's sake

2n premi: Guts

3r premi: In the soil

Mencions Especials del Jurat: Inherent i El semblante

Premi Garmanbozia: La fée des Roberts

Premi del públic: For Pete's sake

Millor Mort: Satanic Opus Death

Millor Gag: Satanic Opus Death

Millor Ensurt: La inquilina

Millor Frase: La inquilina

Criatura Entranyable: Ontbinding

Millor Crit: Lleno por favor