Un estudi de l’ICTA-UAB insta a reduir el consum de sucre per assolir els objectius climàtics i de sostenibilitat

Un estudi de l’ICTA-UAB publicat a Nature Sustainability indica que les polítiques fiscals sobre el sucre permetrien complir els objectius ambientals, socials i econòmics.

Reduir el consum de sucre tindria beneficis importants en la lluita contra el canvi climàtic, així com en la recuperació de les crisis sanitària i econòmica associades a la pandèmia de coronavirus. Així es desprèn d’un estudi de l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) que analitza els possibles beneficis col·laterals per al clima i la sostenibilitat de la reducció del consum de sucre mitjançant la reorientació de les terres de conreu existents per a usos alternatius.

L’estudi destaca que les polítiques d’imposició d’impostos al sucre permetrien assolir objectius contraposats de sostenibilitat ambiental, salut pública i recuperació econòmica, ja que el sucre és possiblement un dels pitjors aliments per a la salut, però té un gran potencial per a la producció de biocombustibles. La recerca, duta a terme pels investigadors de l’ICTA-UAB Lewis King i Jeroen van den Bergh, avalua la reorientació de les terres de conreu existents per a usos alternatius.

L’estudi conclou que un acord entre la UE i el Brasil, en què la UE se centrés en la producció de sucre a partir de la remolatxa i el Brasil produís etanol a partir de la canya de sucre, proporcionaria els majors beneficis mediambientals a la societat.

Per aconseguir aquesta reducció del consum de sucre és probable que s’apliqui un enfocament similar al que ha ajudat la UE a reduir considerablement el consum de tabac en les últimes dècades: educació i polítiques orientades al canvi d’hàbits, amb un paper important dels impostos.

Els impostos sobre el sucre han demostrat que són eficaços i políticament populars a països com el Regne Unit, per la qual cosa constitueixen un instrument polític prometedor per contribuir indirectament a la consecució dels objectius del canvi climàtic. Els impostos sobre el sucre no només afectaran l’ús final, sinó que també reduiran l’ús de sucre als sectors de producció, com el de les begudes.