Avui comença un Fantosfreak que recupera els concerts i el wrestling

Avui comença el XXIII Fantosfreak, Festival Internacional de Curtmetratges Fantàstics i Freaks. A partir de les 21:53h, es projectarà el primer bloc de curts al Parc del Turonet. La pantalla i cadires ocuparan el mateix espai que l’any passat però sense restriccions d’aforament i l’accés serà lliure.  Enguany tornaran els concerts gratuïts previs a la projecció dels curts de dilluns a dijous i el divendres l’espectacle de lluita lliure. A partir de les 21 h actuarà el grup  Le Big Sur.

40 pel·lícules procedents d’arreu del món, amb una elevada presencia de films d’animació, entre ells, una pel·lícula finalista a l’última edició dels premis Òscar, competiran pels premis d’una edició sense restriccions del Festival Internacional de Curtmetratges Fantàstics i Freaks, Fantosfreak, que es farà al parc del Turonet del 18 al 22 de juliol.

De dilluns 18 a dijous 21 cada nit es projectaran 10 pel·lícules a partir de les 22 hores i després d’un concert amb presència especialment rellevant de bandes cerdanyolenques. El divendres, 22 de juliol, es projectaran els curtmetratges premiats i tornarà una de les atraccions dels últims anys, l’espectacle de Riot Wrestling.

Rafa Dengrà, responsable de Fantosfreak, destaca que aquesta vintitresena edició del Fantosfreak recupera la normalitat amb sessions musicals i cinematogràfiques sense restriccions a causa de la pandèmia. Dengrà remarca l’alta qualitat de la selecció final de pel·lícules a concurs amb una presència destacada de films d’animació -entre ells Bestia, del xilè Hugo Covarrubias que va ser nominada al millor curtmetratge d'animació als premis Òscar 2022-  i procedents de països d’arreu del món, de 12 països diferents i fins i tot, per primer cop, de Taiwan. Entre les pel·lícules que es projectaran, hi ha tres films de Cerdanyola: La promesa, de Javier Abarca amb el suport del Taller Cinema Cerdanyola; Un film français, de Chesco Murillo, Alejandro M. Richarte i Joan Ramon Viñas; i In Mind, de Pedro Villarejo.

Aquest any hi ha presència destacada de films d’animació, amb un total de 10 curtmetratges, en el que és una tendència habitual dels últims anys. Dengrà explica que cada cop hi ha més pel·lícules fantàstiques i menys de terror, que es projecten al final de cada sessió perquè és quan menys canalla hi ha entre el públic.

L’alcalde de Cerdanyola, Carlos Cordón, i el regidor de Joventut, David González, es congratulen de la recuperació del format habitual del festival amb les projeccions de pel·lícules i els concerts sense restriccions, cosa que permetrà augmentar el públic assistent a un certamen d’alta demanda popular tant a Cerdanyola com des d’altres ciutats del nostre entorn.

Llarga trajectòria d'un certamen viu i en evolució

El Fantosfreak porta ja 23 edicions, un període de temps en què Dengrà constata que hi ha hagut una evolució important al gènere fantàstic i freak. El responsable del festival explica que sobretot s’ha notat un augment de dones a la direcció dels curtmetratges i una democratització de les produccions ja que els avenços tecnològics permeten que amb un baix pressupost es realitzin pel·lícules força complexes.

El Fantosfreak oferirà tres premis -de 1.000, 500 i 300 euros, respectivament-, el guardó del públic -dotat amb 300 euros-, el premi Garmanbozia a l’esperit més freak -també dotat amb 300 euros-, i les mencions especials sense premi econòmic Pepito de oro a la millor mort, Charlie a la criatura més entranyable, Gagci al millor gag, Avestruz al millor ensurt, Pterodáctilo al millor crit i Ya se sabe o es sospechoso a la frase més mítica.

Concerts

Els quatre primers dies de certamen, de dilluns 18 a dijous 21, el cinema comptarà amb un aperitiu musical amb concerts amb marcat caràcter local. La primera banda en actuar serà Le Big Sur a la jornada inaugural del certamen. Es tracta d’una banda multicultural plena d'històries, vivències i símbols del mestissatge comptats des del so Latin Folk Rocker. L’organització destaca el concert com el d’una formació “sense gaires regles i amb xous explosius en viu” que divulga l'esperit de llibertat i invoca el mestissatge sonor.

 

La vetllada de dimarts comptarà amb la banda local Montflorit, grup nascut en ple confinament, amb músics que volen abordar un nou camí cap a l’indie català. Guitarres psicodèliques, lletres personals, bases amb alegria rítmica i llengua catalana, Montflorit actuaran mesos després de la publicació del seu primer EP homònim publicat el passat octubre de 2021. Entre les seves referències musicals es troben Cala Vento, El Petit de Cal Eril i Real Estate.

La tercera banda en actuar al Turonet serà, dimecres 20, Afterdoom, que s’autodefineixen com els “emissaris del caos”. Banda contundent de metal rock te un disc publicat, Assembly Of Chaos, amb 9 cançons plenes d’energia, agressivitat i ràbia que es transformen en un directe sòlid i guitarrer en els seus concerts.trada lliure, apareixerà a l’escenari del Fantosfreak el dijous 22 per tancar el cicle d'actuacions musicals. La banda de Cerdanyola enregistra el 2020 el seu primer disc amb un  estil musical on conviuen el punk melòdic, amb les cançons emotives, melòdiques i potents.

Riot Wrestling

La celebració del Fantosfreak sense restriccions permetrà tornar al fi de festa ja habitual en les edicions prèvies a la pandèmia en que la vetllada de projecció de les pel·lícules premiades comptava amb algunes sorpreses per part de l’organització i, també, amb un espectacle de Riot Wrestling, acadèmia de lluita lliure amb més de 10 anys de trajectòria, amb els seus personatges dissenyats per ser estimats o odiats i un xou ple d’acrobàcies, destresa i demostració de fortalesa.