Protecció Civil activa l'alerta del Pla INUNCAT per pluges intenses la propera nit i matinada al litoral i prelitoral de Barcelona

El Servei Meteorològic de Catalunya preveu un episodi de pluges intenses aquesta nit i matinada a les comarques del litoral i prelitoral de Barcelona.  Segons aquestes previsions, es pot produir algun fenomen local d’intensitat molt forta que pugui provocar incidències en zones urbanes.

Protecció Civil de la Generalitat ha activat aquest matí l’alerta del Pla INUNCAT per la previsió del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) d’un episodi de pluges intenses aquesta propera nit i matinada que podria deixar quantitats destacades sobretot a les comarques del litoral i prelitoral de Barcelona.

Segons l’SMC, els xàfecs més intensos podran superar el llindar dels 20 l/m2 en 30 minuts i podran anar acompanyats localment de tempesta i fenòmens de temps violent (fort vent, calamarsa, esclafits o tornados). 

Puntualment es podran superar els 30 o 40 l/m2 en 30 minuts, corresponent a pluja torrencial, la qual cosa podria produir incidències en zones urbanes per acumulació d’aigua als carrers i inundació de garatges, baixos i locals.

Pel que fa al litoral de Tarragona i Girona i a les comarques del sud de la Catalunya Central també es poden veure afectades per les pluges però amb menor probabilitat i afectacions. De cara a dissabte i diumenge, ja no es preveu cap situació de risc per pluges intenses.

Atès que l’episodi pot coincidir amb la sortida de vehicles el cap de setmana i també amb els actes de les festes de la Mercè de la ciutat de Barcelona, Protecció Civil de la Generalitat recomana a la ciutadania molta precaució en la mobilitat per les zones que es puguin veure afectades per aquest episodi de precipitacions, i també en les activitats a l’aire lliure. 

Precaucions

Abans de l’arribada de les pluges cal que netegeu els embornals i desguassos i que retireu els vehicles de les rieres i zones inundables. Un cop ja estigui plovent no s’ha de creuar mai rius o rieres, sobretot a les zones on s’esperen intensitats i més importants, ni tampoc cap zona amb acumulació d’aigua i especialment passos soterranis i similars. S’han de respectar els tancaments preventius municipals i estar atents a les zones senyalitzades com a inundables per evitar circular per aquests àmbits.

El Meteocat preveu que, fins al migdia, el cel estigui parcialment o molt ennuvolat al litoral i prelitoral, la depressió central i el Prepirineu. A partir de llavors, creixeran les masses ennuvolades, sobretot al Pirineu, el Prepirineu i zones de muntanya del Pirineu. Al caure la tarda, la nuvolositat s’imposarà a tot el territori, especialment a la meitat occidental de Catalunya.

Al litoral i prelitoral sud s’esperen xàfecs intermitents, que a partir de la tarda podrien afectar qualsevol punt del territori. A última hora de la tarda, les pluges més intenses es registraran al Pirineu, el Prepirineu i el sector central del litoral i prelitoral. Al final del dia, les precipitacions podran ser localment fortes i acompanyades de tempesta. Una de les zones alertades per la Generalitat és l’àrea de Barcelona.

Les temperatures mínimes no tindran grans canvis, tot i que la nuvolositat pot provocar un lleuger ascens de les màximes.