La Diada Nacional de Catalunya deixa a Cerdanyola reivindicacions d'unitat, sobirania i independència

La plaça 11 de setembre era, una vegada més, l’escenari en el que es realitzaven les tradicionals ofrenes florals al monument a les Quatre Barres per part d’entitats, associacions, partits polítics i particulars del municipi. La Diada Nacional es va celebrar ahir a Cerdanyola amb un caire festiu però també reivindicatiu amb missatges d’unitat, sobirania i independència.

Els Castellers de Cerdanyola eren els encarregats d’obrir l’acte amb un pilar d’honor al que seguia la interpretació del Cant de la Senyera per part de la Coral de l’Agrupació Musical Cerdanyola.

A continuació es feien les ofrenes. Durant l’ofrena institucional l’alcalde de Cerdanyola, Carlos Cordón, acompanyat per regidors de l’Ajuntament de diferents colors polítics, tenia paraules d’agraïment per a totes les persones que fan possible aquesta diada i tenia un record especial per a tots els ciutadans que ja no hi són per culpa de la pandèmia i per a tots aquells que ho estan passant malament ja sigui per la mateixa pandèmia o per la guerra que estem vivint a Europa. Cordón assenyalava la importància de que els representants polítics es comprometin a continuar treballant per fer que la gent de Catalunya visqui cada dia millor.

A banda de l’ofrena institucional, les associacions i entitats de Cerdanyola també feien les seves ofrenes, començant pels Castellers. També hi participaven la Comissió de Festes de Sant Martí, l’Assamblea Nacional Catalana, el Cerdanyola Futbol Club, l’Agrupació Sardanista, la Casa de Andalucía, el Club d’Esports de Muntanya (CEM), el col·legi Escala Dei, la Penya Blaugrana Jove de Cerdanyola i el sindicat CCOO.

Pel que fa als partits polítics, les tensions entre ERC i Junts per Catalunya a nivell nacional es reflectien en els manifestos de les seves seccions locals. Cerdanyola en Comú el primer partit en fer l’ofrena i a continuació ho feia Junts per Cerdanyola recordant que aquest 2022 es commemora el 5è aniversari del referèndum per la independència de l’1 d’octubre. La presidenta de Junts a Cerdanyola, Àngels Guimerà, creu que és fàcil caure en el desànim veient el que va passar després d’aquest dia però cal continuar treballant en favor de les llibertats democràtiques i nacionals i protegint els drets fonamentals que, segons assenyala, “l'estat espanyol ens vol arrabassar amb la seva arma més potent, una repressió que mai no s’atura”. Segons el manifest de Junts, el full de ruta a seguir està clar: assolir el mandat de l’1 d’octubre. I per aconseguir-ho cal lluitar tots plegats, “els partits polítics que volem ara la independència, no més endavant, les entitats i les persones, perquè sense la força del poble no serà possible”.

Per part d’En Comú Podem, la regidora i portaveu del grup municipal, Cecilia Collado, posava de manifest que en aquests moments “tenim reptes als que fer front que venen donats per dinàmiques globals”, com la inflació, la crisi energètica, el canvi climàtic, etc. Segons En Comú Podem, ha arribat el moment d’aprofitar les oportunitats que tenim per fer “una Catalunya millor, més pròspera i amb més sobirania per decidir-ho tot perquè els anhels de justícia social i de llibertat es troben també a les escoles, en la decisió sobre la nostra llengua, en els hospitals, en la garantia del dret a l’habitatge, en la protecció del medi ambient i en l’accés al treball de qualitat amb un salari digne”. El manifest d’En Comú Podem, destaca que Catalunya és un únic poble en el que cal lluitar per les petites conquestes del dia a dia.

Guanyem Cerdanyola també feia la seva ofrena floral i el portaveu del grup municipal, Iván González, era l’encarregat de llegir un manifest en el que reclamaven la plena sobirania de Catalunya, “sobirania per construir una societat més justa, democràtica i lliure”. Segons González, hem de continuar mantenint els nostres objectius en aquests moments en els que “encara no hem superat els efectes econòmics i socials de la pandèmia”, en els que “la situació de les classes treballadores s’ha vist agreujada amb la pujada de preus, la crisis de subministraments… i en aquests moments en el que es “continua qüestionant el paper de la nostra llengua i de pèrdua dels nostres drets socials i nacionals”.

El regidor i candidat a l’alcaldia de Cerdanyola d’ERC, Albert Turón, llegia el manifest preparat per la formació per a la celebració de la Diada Nacional de Catalunya. Segons aquest escrit, “ni la repressió ni res farà defallir els homes i dones d’ERC en les nostres idees, en la nostra lluita per la independència de Catalunya tot sumant i incorporant més persones  a la causa perquè només així podem construir una república catalana integradora, radicalment democràtica, econòmicament pròspera, mediambientalment sostenible, territorialment cohesionada i socialment justa”.

Segons Turón, ERC escoltarà tothom per cercar les millors solucions que ens apropin a la independència i “si algú té la fórmula per ser més forts, millor preparats i arribar-hi més ràpid que ens citi urgentment” i ho expliqui. Però, per al candidat republicà, “dir-nos que la nostra proposta no és bona sense explicar-nos ben bé com és la seva no seria una forma de començar un debat constructiu i resolutiu”.  

 

Finalment, també feia la seva ofrena floral el grup del PSC-JSC.

L’acte de commemoració de la Diada Nacional de Catalunya a Cerdanyola finalitzava amb la interpretació de l’Himne de Catalunya a càrrec de la Coral i la Banda de l’Agrupació Musical Cerdanyola i un ball de sardanes de germanor amb la participació de l’Agrupació Cultural Sardanista.