La guerra d'Ucraïna marca el Dia d'Europa 2022

La bandera d’Europa va ondejar ahir a l’Ajuntament de Cerdanyola amb motiu del Dia d’Europa 2022. La institució municipal se sumava a l’efemèride amb un acte oficial en el que es feia lectura de la declaració de la jornada que recorda les paraules del ministre francès, Robert Schuman, quan al maig de 1950 apostava per una nova forma de cooperació i integració a Europa amb l’objectiu d’aconseguir la pau mundial.

L’Ajuntament de Cerdanyola, amb l’alcalde al capdavant, Carlos Cordón, i representants dels grups municipals, així com ciutadans en general recordaven ahir les paraules de Schuman en un acte a la plaça de Francesc Layret. La declaració del ministre francès, realitzada en època de postguerra, va suposar la llavor del que avui en dia és la Unió Europea i va servir per superar poc a poc els estralls de la Guerra Mundial. 70 anys després, i quan la pau semblava garantida, el Dia d’Europa arriba en un moment en el que “el nostre projecte de col·laboració, pau i estabilitat es veu amenaçat per la invasió de la República d’Ucraïna per part de la Federació Russa”, tal i com assenyala la declaració institucional de la jornada.

Davant aquesta invasió, la declaració institucional vol refermar la seva defensa de la “democràcia local i la diplomàcia municipal, basada en els valors de la pau” i expressa la seva “solidaritat amb els municipis i les ciutats ucraïneses”. També condemna “els atacs perpetrats contra la ciutadania i la sobirania ucraïnesa” i demana “l’aturada immediata d’aquestes accions bèl·liques que suposen una vulneració absoluta dels drets humans i de l’ordre internacional”.

El manifest es tanca amb una crida a la unitat “per afrontar els immensos reptes que tenim per endavant i aquí els governs locals tenim un paper fonamental, com hem volgut posar de manifest amb la nostra participació en la Conferència sobre el futur d’Europa”.

Arreu d’Europa, durant tot el dia d’ahir, es van succeir tot un seguit d’actes commemoratius, en línia i presencials, als quals es van sumar institucions públiques de tots els Estats membres, així com a les seves seus a Brussel·les, Estrasburg i Luxemburg. També es van organitzar conferències, concerts, exposicions i moltes altres activitats a tota Europa, com l’acte de Cerdanyola.