La tradició de l'Ou com Balla, també a Cerdanyola

L'ou com balla és una tradició que té lloc en diverses poblacions de Catalunya el dia del Corpus Christi. La comunitat de la parròquia de Sant Martí ha fet possible que l'ou balli al jardinet de la rectoria de l'església.

L'ou com balla consisteix a col·locar un ou buit sobre el raig d'aigua del brollador d'una font, de manera que giravolti sense caure. La font, habitualment, es guarneix amb flors i fruites de temporada. Enguany s'ha pogut viure aquesta tradició a la ciutat ja que des de la parròquia de Sant Martí s'ha fet ballar l'ou a la nova font del jardinet de la rectoria, un costum que es va iniciar a la catedral de Barcelona l’any 1637.

La interpretació més comuna sobre l'origen d'aquesta tradició és que l'ou representa l'hòstia consagrada, la forma de l'aigua el calze de la sang de Crist, i les cireres madures i fruites que ho adornen la mateixa sang de Crist, en clara al·lusió a la festa del Corpus Christi.

No obstant això, hi ha altres interpretacions, relacionades directament amb la representació de la sagrada forma, que apunten a la representació de la plenitud de la primavera, ja que tant l'ou, com l'aigua o l'abundor de flors són interpretacions simbòliques de fecunditat i regeneració, pròpies de l'estació primaveral en plena vitalitat. Durant els anys, es va anar estenent la creença que si l'ou queia seria un any dolent, però si aguantava durant tota la jornada seria un bon senyal.

A l'hora de cercar-ne l'origen, també hem de tenir presents les similituds entre l'ou com balla i els jocs d'aigua que feien els musulmans en els brolladors dels patis interiors.