L’Ajuntament commemora el Dia Mundial de l’Alzheimer

El servei de Promoció de la Salut de l’Ajuntament es suma un any més a la commemoració del Dia Mundial de l’Alzheimer quan, a Catalunya, un 2% de la població pateix algun tipus de demència. 86.000 persones amb una mitjana d’edat propera als 81 anys tenen Alzheimer, el 64,5% de les quals són dones. L'envelliment de la població comporta un augment de les persones afectades.

L’ Alzheimer és una malaltia neurodegenerativa progressiva i s'ha convertit en la forma més comuna de demència en les persones grans. Produeix una disminució de les funcions intel·lectuals, dificulta l'aprenentatge de nous conceptes, interfereix en la capacitat de la persona per fer la seva vida diària i produeix canvis en la seva personalitat i conducta. És important saber que no tots els deterioraments de les capacitats mentals relacionats amb l'edat evolucionaran cap a la malaltia d'Alzheimer.

Solidaritat amb afectats i cuidadors

La regidora de Promoció de la salut, Carme Arché, vol fer arribar un missatge de solidaritat "a les persones afectades i molt especialment a les seves famílies que en moltes ocasions es converteixen en cuidadores amb una dedicació enorme". Des de l’Ajuntament subratllen que, la d’avui, és una una jornada de sensibilització que vol informar sobre la malaltia i les seves conseqüències tant a nivell social com sanitari, però que també demana suport de la població i de les institucions implicades.

Fases de la malaltia

En aquest sentit, recorden que la malaltia va evolucionant en diferents fases:

• Fase inicial: les persones afectades tenen oblits freqüents dels records més recents, signes d'irritabilitat i cert grau de depressió. A poc a poc, s'accentua la pèrdua de memòria, la manca de percepció dels dèficits i es tenen dificultats per retenir la informació. En les persones més joves, sobretot s'observa que tenen dificultats per treballar.

• Fase moderada: s'afegeix la confusió de llocs i dates i la pèrdua de vocabulari. També són importants les constants repeticions de la mateixa pregunta o acció, així com problemes d'identificació d'objectes comuns, persones conegudes, colors, sons o olors. Sovint els pacients tenen dificultats per manejar objectes d'ús habitual i també pateixen alteracions en la seva manera de ser. Es poden donar casos d'agitació, inquietud, nerviosisme, depressió, irritabilitat, agressivitat, tenir idees paranoiques o al·lucinacions.

• Fase avançada: es produeix un deteriorament important de la persona afectada i es tornarà totalment dependent pel que fa a la seva cura personal (alimentació, higiene i vestir). Perdrà la capacitat per parlar, entendre, caminar..., pot arribar a no reconèixer alguns dels seus familiars més propers.

Actualment no hi ha cap tractament reconegut i eficaç que pugui curar l’Alzheimer o revertir la seva evolució progressiva. És una malaltia incurable, degenerativa i terminal, però, remarquen des de Promoció de la Salut, una detecció precoç i un correcte acompanyament, ajuden a millorar l´evolució.

............................

Fotografia de Gerd Altmann en Pixabay 

Més informació:

  • Webs d’interès:

https://canalsalut.gencat.cat/ca/salut-a-z/a/alzheimer/enllacos-dinteres/

https://canalsalut.gencat.cat/ca/salut-a-z/a/alzheimer/

http://www.acfacv.com/

  • Manual per a cuidadors de persones amb demència:

https://www.sanidad.gob.es/organizacion/sns/planCalidadSNS/excelencia/map/enfNeurodegenerativas/home.htm