Miquel Sánchez presenta els seus poemes inspirats en Vinyoli

L’historiador i poeta de Cerdanyola Miquel Sánchez presenta aquest divendres, 17 de juny -19 hores a la Llibreria Éfora del passeig de Cordelles-, Vinyoli, de Begur el vers, recull de poemes inspirat en els estius beguerencs de Joan Vinyoli. El llibre, publicat per Editorial Tripode, està format per quaranta-tres poemes i un breu assaig d’investigació personal sobre les estades del poeta a Begur.

Vinyoli, de Begur el vers és un llibre que entrellaça moltes disciplines diferents com la poesia, la narrativa, la biografia, la història, la geografia, la topografia, l’antropologia i la sociologia.

Miquel Sánchez explica, en una entrevista realitzada a TV Costa Brava, que la poesia de Vinyoli el va captivar i remarca que és un dels més grans poetes catalans. L’autor apunta que el llibre compta amb 43 poemes inspirats en els de Vinyoli pensant en fer un poema paral·lel, inspirat en els versos de l’autor de Tot és ara i res, però totalment nou.

Segons indica Sam Abrams al pròleg, els poemes liriconarratius de Sánchez es poden distribuir en tres grups ben diferenciats: “les represes poètiques de poemes de Vinyoli on Sánchez se cenyeix al text base; les recreacions lliures a partir de motius vinyolians que formen un formidable joc intertextual, i, els poemes originals del nostre autor que comparteixen temàtica amb Vinyoli i funcionen en paral·lel”.

En el segon bloc del llibre, Estudi del Vinyoli begurenc (1954-1978), Miquel Sánchez ressegueix de manera cronològica les estades estiuenques de Joan Vinyoli al poble del Baix Empordà.

L’autor hi descriu l’entorn natural, social i personal del poeta, estímuls i experiències que van acabar prenent forma de poemes. Sánchez deixa petjada de la seva faceta d’historiador amb molt de rigor i, a més, hi aporta noves dades i informacions que permeten completar i entendre aquestes etapes estivals de la vida de Vinyoli.

Per a l’autor, cal entendre la figura i l’obra de Joan Vinyoli i el poble de Begur i el seu entorn natural com a dues metàfores poderoses per a contravenir les tendències actuals d’empobriment del nostre món, un empobriment que, cada vegada més, ens deixa a la mercè d’un pensament simple i únic que ens promet benestar, democràcia i progrés, quan en realitat és justament el contrari. Auixí, Sam Abrams comenta que “si el sabem llegir bé, em costa d’imaginar un llibre més adient i actual per als temps que vivim”.

L'autor

Miquel Sánchez, nascut a Cerdanyola el 1943, és enginyer i doctor en Història. Té publicats set llibres de poemes: Encenall d’un vertigen solitari (1992), Partences (1995), Identitats (2004), La rebel·lió dels mots (2008), Entre escletxes (2014), Assegut al pedrís (2015) i Sa Riera, els verals de l’aigua (2018)