Nick Lowe serà el cap de cartell d’un Festival de Blues amb el Bosc Tancat com a escenari principal

Nick Lowe & Straitjackets seran els grans protagonista d’un XXXI Festival Internacional Blues de Cerdanyola que, entre el 30 de setembre i el 9 d’octubre, tindrà en el Bosc Tancat l’escenari principal d’una cinquantena de concerts, amb una nodrida representació internacional, recuperant la normalitat després de la pandèmia.

El músic britànic, autor de temes com Cruel to be kind, actuarà el 6 d’octubre al Bosc Tancat en un dels principals concerts del Festival. Lowe, que actuarà acompanyat per The Straitjackets, banda que l’acompanya des 2016 i que, segons apunta Siscu Campos, integrant de la Comissió del Festival de Blues, manté “l’esperit de formacions instrumentals com The Shadows” i presenten un directe potent i amb una escenagrofia peculiar, amb la banda amb màscares típiques de la lluita lliure mexicana. 

Programació eclèctica amb bandes internacionals

Campos destaca que superar els efectes de la pandèmia, també logístics, permet al festival recuperar una destacada presència internacional amb bandes i artistes com el guitarrista, cantant i compositor britànic Martin Harley amb el seu blues i rock d’arrels; Selwyn Birchwood que presentarà el seu esperat tercer àlbum Living in a burning House, i que Campos considera "l'aposta jove del festival i del Blues en general"; el cantant i harmonicista nord-americà Chris O’Leary, considerat l’hereu del mític Levon Helm; la banda de rock Kamikaze Helmets; J.P Bimeni, que torna a Cerdanyola amb el seu  soul originari de Burundi, o la llegendària banda de culte nord-americà The Silos, liderada per Walter Salas-Humara, una de les icones de l’escena musical alternativa americana. Bona part dels concerts -tret des de Lowe The Silos- es faran en doble sessió: matí i vespre.

Aquesta trenta-unena edició del festival compta també amb una nodrida representació nacional on destaca la presència de Lluís Coloma acompanyat d’una big band d’excepció ( la His Musical Troupe XXL); la Barcelona Big Blues Band on cal subratllar la veu d’aquest animal escènic anomenat Jonathan Herrero; o el sextet barceloní Martín Burguez and His Rythm Combo. Un cop més visitarà Cerdanyola Hendrik Röver; el líder de Los Deltonos vindrà en aquesta ocasió acompanyat per primer cop, The Kleejos Band, per a presentar un concert que ret homenatge a la banda americana Little Feat. Campos destaca també l’estrena a Catalunya d’Itziar Yagüe amb el seu quintet.

Pel que fa a les bandes locals, el festival reserva també espai per a formacions musicals de la ciutat com Memphis Train, Georgia Blues Band, Crazy Blues Band, Fool Moon Shakers o Sun Street Blues, entre d'altres, en una ciutat on Campos destaca que hi ha un potencial vinculat a la música molt gran amb diversos certàmens, entitats o escoles dedicades a aquesta vessant.

Implicació del teixit econòmic i social

En aquest sentit, la implicació del teixit comercial i hostaler torna a ser protagonista del festival organitzant concerts i altres activitats parel·leles.

El Gremi d’Hostaleria organitza la quarta edició del Tast de Cuina Mediterrània, que es farà a l’Abat Oliba entre el 30 de setembre i el 2 d’octubre, amb prop d’una vintena d’establiments participants i que oferirà els concerts de Memphis Train, Mr. Dynamite James Brown Experience, Lindy Hoppers Band i Lisa Bluesy & The Black Cats Souls. Cerdanyola Comerç i Serveis ha organitzat en el marc del festival tot un seguit de tastets de cuina amb música en directe en diferents espais de la ciutat. El Mercat de Fontetes també s’ha volgut sumar un cop més a la cita amb l’organització el 8 d’octubre d’una nit de concerts -amb Itziar Yagüe Quintet i Àlex Zayas Band-  en el que s’oferirà també servei de restauració. Per la seva banda, el músic de jazz cerdanyolenc Llibert Fortuny i la seva escola Cromàtic oferiran una màster class sobre la improvisació musical en el Blues al Teatre Ateneu.

Nous escenaris

Una de les novetats destacades d’aquesta edició del Festival de Blues és l’elecció del Bosc Tancat com a espai principal amb dos escenaris  en un recinte de 8,5 hectàrees de gestió privada que s’obrirà al públic de manera gratuïta - no hi haurà venda d'entrades -. Des de l’organització destaquen que  el festival recupera així “per a la cultura un espai emblemàtic de la ciutat”.

A més, la música arribarà places com les de Francesc Layret i Sant Ramon; al Mercat de Fontetes; a la la Biblioteca Central de Cerdanyola; i, per primer cop, a l’Escola de Doctorat de la UAB en un concert, el de Martín Burguez Trio, que vol buscar preferentment el públic més jove, un dels objectius també d’aquesta edició. Jose Guillem, tècnic municipal de Cultura, destaca que el festival sempre ha volgut obrir-se a les diferents branques del blues, les més ortodoxes i les més innovadores, i que segueix en aquest camí amb bandes actuals que arriben més a un públic jove.

La recuperació de la normalitat permet al festival recuperar un dels seus senyals d’identitat amb l’organització de concerts per part de bars i sales de concerts locals  com la Sala ACME, Hoom o The 1916 Irish Pub, mentre que entitats culturals organitzen també actuacions al davant dels bars El Solidari, Tempo di Vino, Cal Pintxo i Vinilo.

Exposicions i activitats paral·leles

El programa del festival també inclou 5 exposicions i diverses activitats paral·leles, una part de les quals està orientada a acostar el blues a nens i joves. Una de les exposicions destacades és Alma de Blues de la fotògrafa Núria Puentes que presentarà una retrospectiva amb imatges dels dos darrers festivals marcats per la pandèmia. Per als més menuts, la Biblioteca Central ha programat l’espectacle En clau de sol amb Santi Rovira i el Mercat de Fontetes oferirà als nens i nenes un taller de construcció de guitarres i una Xiqui-Jam per gaudir tocant i ballant Blues. Pensant en els més joves, l’Escola Aulos impartirà dues xerrades sobre el blues als alumnes d’ESO de Cerdanyola.

Esdeveniment diferencial de Cerdanyola

Des de l’Ajuntament de Cerdanyola destaquen la importància del Festival de Blues per a la ciutat. Així, Óscar Pons, regidor de Cultura, considera que el certamen és “la cirereta cultural” de Cerdanyola, un esdeveniment “diferencial” que ha sabut superar dificultats de tot tipus, l’última la pandèmia, i arribar a l’edició 31 en un estat de salut meravellós.

Per la seva banda, la regidora de Promoció Econòmica, Carme Arché, destaca la implicació creixent del teixit comercial i de la restauració de la ciutat després d’haver passat moments complicats amb la pandèmia.

Llibre commemoratiu

Durant la presentació del festival, també s’ha mostrat el llibre commemoratiu de les primeres 30 edicions del certamen que recull, any a any, una crònica de cada edició del festival amb el cartell artístic i un recull d’imatges de fotògrafs com J.R.Urbano, Juan Antonio Hidalgo, Edu Marcos, Agustín Bertol, Miquel Pons, José Manuel Nogales, Jordi Vidal o Nuria Puentes.

L’autor dels textos, el periodista de Cerdanyola.info Toni Álvaro, destaca que el llibre vol posar en valor la tasca de totes les persones que han treballat per aconseguir que festival s’hagi consolidat com un certamen de referència, sabent que el missatge ha de ser que “ningú doni res per fet”, després dels alts i baixos que ha tingut i que "ara sembli que funciona sol quan és feina contínua". Álvaro explica que el llibre, editat amb format que fa referència a la capsa d'un disc en vínil amb coberta de Jordi Mascarell, vol ser una "carta de presentació del festival i de la ciutat". La publicació no es posarà a la venda però es podrà consultar a la Biblioteca Central i descarregar digitalment a través de codis QR.