Ordinadors usats per a col·lectius necessitats i refugiats d’Ucraïna

L’ONG Labdoo es dedica a recuperar equips informàtics en desús donats per particulars i empreses. Aquests equips es formategen, es deixen en perfecte estat de funcionament, s' instal.la un sistema operatiu de domini públic i el software necessari i els posa en mans de centres educatius, que posteriorment els cedeixen a estudiants sense accés a aquesta mena de recursos.

L'entitat la va crear fa 12 anys als Estats Units un informàtic català, Jordi Ros, i des de fa dos anys té una seu a Cerdanyola, a la parròquia de Sant Martí. Des de la parròquia es fa una crida a les famílies de Cerdanyola que tinguin ordinadors en desús o obsolets perquè els aportin. Seran formatejats, actualitzats i enviats a famílies d'Ucraïna que han vingut a casa nostra amb motiu de la guerra. Al mateix temps, calen voluntaris per recollir, lliurar o condicionar els equips informàtics.

Des de 2010, Labdoo ha proporcionat ordinadors a més de 500.000 estudiants de 130 països, gràcies a la xarxa de voluntaris que en aquesta dècada s’ha consolidat a nivell internacional. Fa dos anys, l’organització va entrar en funcionament a Cerdanyola amb la circumstància de que mossèn Joan Carles Montserrat, rector de Sant Martí, és un apassionat de la informàtica, la qual cosa el permet fer-se càrrec, amb un equip de voluntaris, de la reparació i posada en marxa dels equips informàtics.

Mossèn Joan Carles destaca especialment la transparència de tot el procés “mitjançant la web de l’ONG les persones i entitats poden tenir constància de les escoles o centres als quals son lliurats els equips que ens arriben”. De fet, des de Cerdanyola es col·labora amb altres localitats, segons explica el rector de Sant Martí, que indica que se’ls ha demanat “ que ho fem arribar a Manresa, per proveir de PC’S a famílies recent arribades”. Montserrat manifesta que “podem posar el PC amb llengua ucraïnesa, o en la que ens demanin i ja tenim 9 equips preparats complets, en cooperació amb l’Institut Angeleta Ferrer de Sant Cugat i amb la participació de professorat i alumnat del Centre".

En aquest moment, s'està organitzant un primer lliurament d'equips destinats a Ucraïna. Es demana a totes les famílies o empreses que tinguin equips informàtics en desús (portàtils o pc’s de sobretaula) que els portin a la parròquia, si volen col·laborar amb aquesta tasca.

Una altra demanda de col·laboració és a les persones que puguin “ajudar com a voluntari per sanejar els equips (eliminar de forma segura la informació precedent, condicionar el hardware, instal·lar un sistema operatiu i programari lliure, recollir-los, etc.”

Per aconseguir més informació o oferir equips es pot escriure al correu electrònic a labdoo@parroquiasantmarti.net o telefonar a la mateixa parròquia (610351844).