La vaga de la recollida de residus i neteja viària protagonitza el plenillo

Poques hores abans que arribés el preacord entre empresa i comitè sindical, que posteriorment ha estat ratificat per la plantilla, els treballadors de Prezero, concessionària del servei de recollida de residus i neteja viària de Cerdanyola, acusaven a l’empresa d’immobilisme i demanaven comprensió i solidaritat en l’Audiència Ciutadana -el conegut com plenillo- del Ple Municipal. Tots els grups mostraven solidaritat amb els treballadors, però l’alcalde també deia que no es toleraran comportaments com els viscuts la primera nit de vaga.

Un representant de la plantilla de Prezero, Emili Cirera, assegura que l’empresa no ha deixat un altre camí als treballadors que convocar la vaga amb una actuació immobilista i adduint unes suposades pèrdues “que no acredita” en el que, apunta, que suposa “una mercantilització d’uns servei públic essencial”.

La plantilla, que paral·lelament a la intervenció a l'Audiència Ciutadana es concentrava davant l'Ajuntament, demana la comprensió i solidaritat del plenari i que l’Ajuntament, govern i oposició, facin mediació i no polititzin la situació, al temps que esperen que l’empresa es mogui com ho han fet les concessionàries a Barcelona i L’Hospitalet. Els treballadors insisteixen que els serveis mínims s’estan respectant i la plantilla està oberta al diàleg, “tot i les provocacions” de l’empresa. En tot cas, el representant recorda que qualsevol tipus de preacord el refrendarà la plantilla “que secunda la vaga al 100%”.

El treballador recorda que la plantilla de Prezero ha jugat un paper important en un moment de pandèmia i assegura que no es vol barrejar el conflicte amb la Festa Major, perquè “nosaltres també som de Cerdanyola”.

Per la seva banda, l’alcalde de Cerdanyola, Carlos Cordón, indica que el govern sempre ha intentat mediar entre dos parts molt allunyades i seguiran fent-ho per tal de que s’arribi a un acord. L’Ajuntament vol buscar solucions i no problemes i abordar el nou contracte de neteja. Cordón recorda que els treballadors de la neteja viària estaven al carrer en els moments més durs de la pandèmia quan la majoria estava a casa i s’ha de reconèixer.

No obstant això, l’alcalde també ha manifestat que respecta la vaga, “però no tolerarem comportament coms els que s’han produït aquesta nit”.

Des de l’oposició es mostrava solidaritat amb la plantilla en vaga. Íñigo Enterria apunta des d’ERC que aquest és un dels serveis mínims obligatoris que ha de prestar l’Ajuntament, que ara està externalitzat però que ha de fer que l’Ajuntament tracti els treballadors com a propis i sigui molt exigent amb l’empresa que ha d’assumir “les reclamacions salarials a càrrec dels seues beneficis industrials”. Enterria recorda que el contracte està caducat i prorrogat i considera que això és l’arrel del problema. Ivan González, portaveu de Guanyem, recorda que els primer que no voler la vaga són els que la fan pel desgast de diferents tipus que suposa -econòmic, de salut, de temps...- i cal que la ciutadania sigui corresponsable perquè es minimitzin els residus generats. Cecilia Collado indica que CECP es solidaritza amb els treballadors esperant l’acord al més aviat possible

Habitatge

En relació a altres temes tractats a l’Audiència Ciutadana. José Castro, integrant de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca Ripollet-Cerdanyola tornava a preguntar per la situació de les famílies afectades, destacant què es fa per ampliar el parc d’habitatges o els pisos buits que hi ha en la ciutat. Castro es queixa que la PAH ha fet moltes preguntes i ha rebut molt poques respostes sobre aquesta problemàtica i critica la falta de resposta a la petició d’informes a Serves Socials o de reunions presencials.

Pepi Rivera, regidora de Serveis Socials, que aquesta setmana s’ha constituït la Taula d’Habitatge per tractar tota la problemàtica de l’habitatge a la nostra ciutat i recordava que Serveis Socials tracta 13.000 expedients de famílies afectades. Rivera indica que la PAH ha presentat 76 preguntes amb 10 subpreguntes per cadascuna d’elles, la qual cosa suposa una gran magnitud d’interrogants plantejats. La regidora manifesta que a Serveis Socials es fan les reunions i els informes que es requereixen però “no sempre es pot donar la resposta que es vol”.