Campanya de prevenció activa d’incendis a l’Àrea Metropolitana de Barcelona

Ens apropem als mesos amb més risc d’incendi i s’inicia la campanya de prevenció activa a l’AMB que s’allargarà fins a finals d’agost. La campanya d’enguany s’inicia amb unes condicions meteorològiques no gaire favorables, ja que des d’inici d’any ha plogut un 37 % menys del previst.

La principal actuació del dispositiu és la vigilància activa sobre el territori amb la funció d’alertar precoçment d’una columna de fum i avisar els serveis corresponents per apagar el foc i evitar-ne la ràpida propagació. L’operativa està formada per 13 torres de guaita, 1 equip de suport mòbil que patrullarà pels diferents camins del parc i una central de comunicacions situada a la seu dels serveis tècnics del Parc de Collserola. Aquest dispositiu entra en funcionament els mesos de més risc, de juny a agost. Com a novetat d’enguany, també s’incorporaran agents cívics que faran una tasca de sensibilització.

Aquesta sèrie de mesures responen a l’anomenada ‘prevenció activa’ d’incendis forestals, però també hi ha una sèrie d’intervencions emmarcades dins la prevenció passiva d’incendis que s’han portat a terme aquest hivern, com l’aclarida de les masses forestals, tallada d’arbres perillosos, desbrossada selectiva i manteniment del sotabosc; inici d’una prova pilot per a introduir ramats a Barcelona que s’afegeixen als existents a altres municipis del Parc; i manteniment de les franges perimetrals d’urbanitzacions i nuclis urbans, en col·laboració amb diferents ajuntaments. Aquestes actuacions s’han dut a terme principalment durant els mesos de tardor i hivern, època en què la vegetació està en un estat més latent i per tant es pot recuperar millor de les estassades o tales.

També hi ha dues accions essencials perquè els mitjans de vigilància i lluita contra incendis forestals puguin circular amb seguretat, per una banda el manteniment de la vegetació adjacent en 82,5 km de camins de la xarxa viària del Parc Natural, i per l’altra el manteniment periòdic del ferm del 50% dels camins de la Xarxa Viaria Bàsica.