Colòmbia i Guinea Bissau posaran ritme i color a la Mostra de Dansa

La Companyia Artística Danzar de Colòmbia i el Grup Cultural Netos de Bandim de Guinea Bissau seran els grups internacionals de la XXXIX Mostra Internacional de Dansa de Cerdanyola del 1 al 6 de juliol en què als amfitrions Esbart Dansaire Sant Marçal acompanyaran també la representació catalana de l’Agrupació del Ball de Gitanes de Martorelles i la de les entitats cerdanyolenques recaurà en la Casa de Andalucía.

Amb la satisfacció de plantejar un festival de cultura popular sense les restriccions marcades per la pandèmia, l’Esbart Sant Marçal ha presentat el programa d’aquesta edició de l’any 2022 amb actes cadascun dels cinc dies de celebració, del 1 al 6 de juliol, en diversos escenaris repartits per espais diversos de Cerdanyola.

Programa i grups participants

La presentació dels grups serà a l’Abat Oliba el dia 1 a les 19.30 hores, moment en què ja es podran veure els grups internacionals i a l’esbart cerdanyolenc -acabant a temps d’anar al Concert al Castell de l’Agrupació Musical de Cerdanyola-, mentre a la ballada central del dia 2 es sumarà també l’agrupació de ball de gitanes de Martorelles al parc del Turonet. El Concert de música popular prendrà el relleu al dia 3 a la plaça de Jaume Grau per fer l’endemà la mostra als barris, que en aquesta ocasió anirà a Banús -amb el grup colombià- i a Les Fontetes -amb l’africà-. L’Avui balla el poble protagonitzarà el vespre del dia 5 i la cloenda, en què es sumarà la Casa de Andalucía, serà el 6 de juliol-

En aquesta ocasió els grups internacionals participants oferiran un contrast important, segons destaquen Andreu Sala i Laura Bros, responsables de l’entitat organitzadora, l’Esbart Sant Marçal. Sala explica que el grup Netos de Bandim representa el ritme que porten a la sang els ballarins i músics africans, amb la percussió com a gran protagonista, mentre Danzar de Colòmbia, aporta el color i alegria habituals dels grups d’aquesta part d’Amèrica.

Andreu Sala subratlla també l’aportació que tindrà el grup de Martorelles, que considera dels de més alt nivell perl que fa al ball de gitanes al país, especialment pel seu toc de castanyoles destacat, mentre explica que a la ciutat tothom coneix l’alçada artística dels grups de la Casa de Andalucía de Cerdanyola.

Les actuacions de l'Esbart

Per a l’esbart, l’actuació en el seu festival també és l’ocasió de mostrar davant el seu públic el millor del seu repertori tant musical com dansarí. Pel que fa als balls, Laura Bros explica e oferiran un recull de danses que mostraran la diversitat del folklore català amb jotes de les terres de l’Ebre, el Ball del Rossinyol o, destacant, un Ball de bastons amb música del compositor cerdanyolenc Jordi Morral que l’esbart vol convertir en el Ball de bastons de Cerdanyola.

Pel que fa a la música, Andreu Sala apunta que oferiran un tema que combina peces tocades sense partitura amb danses poloneses i hongareses, una recopilació de danses catalanes només ballades per dones amb el nom de La Suite de les noies, un tema original del músic local Álvaro Lafuente o una peça, amb el títol Setè esbart, que combinarà músiques cinematogràfiques conegudes amb música popular catalana, que ha realitzat David Menéndez.

A preparar una XL Mostra especial

Per la seva banda, el regidor de Cultura, Óscar Pons, agraeix la tasca de l’esbart per organitzar un festival del que gaudeix la ciutadania ja fa 39 edicions i que considera “al nivell top de la ciutat amb esdeveniments com el Festival de Blues o les actuacions del Roser de Maig”. Pons es conjura amb l’esbart per preparar ja per l’any vinent una edició especial de la Mostra per commemorar la que serà la 40 edició del festival internacional de dansa.

Andreu Sala i Laura Bros remarquen la importància del voluntariat en l’organització del certamen, ja que, recorden, no només es tracta d’organitzar les ballades i concerts, sinó també d’atendre durant tots els dies d’estada a Cerdanyola als nombrosos grups que conformen les companyies participants.