Protecció Civil i Meteocat demanen tenir consciència del risc davant les previsions de pluges intenses

Protecció Civil i el Servei Meteorològic de Catalunya demanen a la ciutadania que prengui consciència del risc que suposen les pluges intenses i avisa que els episodis de temps violent seran més freqüents a causa del canvi climàtic.

La directora de Protecció Civil de la Generalitat del Departament d’Interior, Mercè Salvat, i la directora del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Sarai Sarroca, han explicat com s’encara la campanya de pluges de tardor i la importància de tenir ben presents els consells d’autoprotecció en l’entorn dels fenòmens locals severs i sobtats de pluges molt intenses.

La directora del Servei Meteorològic de Catalunya, Sarai Sarroca, ha apuntat que tot i que la tardor és l’època de l’any on hi ha més episodis de precipitació, la predicció estacional apunta que els mesos d’octubre i novembre seran de mitjana secs, tot i que no es descarta que hi pugui haver algun episodi puntual que doni lloc a pluges intenses. Sarroca alerta que hi ha “més probabilitat que hi hagi episodis de temps violent” i per això remarca que cal divulgar més els plans de protecció, com l’Inuncat.

Sarroca també ha destacat que amb la renovació de la Xarxa de Radars i de la Xarxa de Detecció de Descàrregues Elèctriques, el Servei Meteorològic de Catalunya podrà emetre avisos de Temps Violent amb major antelació.

La directora de Protecció Civil, Mercè Salvat, ha recordat que, davant la possibilitat d’aquests episodis locals i sobtats de pluges intenses, cal “tenir més consciència del risc, conèixer molt bé els consells d’autoprotecció i actuar en conseqüència”.

Des de Protecció Civil es recorden els principals consells en cas d’inundacions i tempestes amb llamps i pedra, insistint que “alguns poden semblar molt evidents, però cal tenir-los ben presents com és el cas de no baixar als soterranis ni als garatges per treure els cotxes enmig d’una tempesta si hi comença a entrar aigua, o no travessar amb el vehicle zones inundables encara que sembli que hi ha poca aigua.

Salvat també ha recordat que la coordinació entre el Servei Meteorològic de Catalunya, l’Agència Catalana de l’Aigua, la Confederació Hidrográfica del Ebro i Protecció Civil de la Generalitat permet que el sistema d’avisos als municipis i a la població funcioni. No obstant això, Salvat indica que Protecció Civil té les eines per fer seguiment i monitoratge de les diferents situacions de risc, però subratlla que “davant episodis sobtats, locals i severs, és molt important que la ciutadania sàpiga com actuar perquè el risc sigui molt menor”.

Les inundacions

En aquest sentit, la directora de Protecció Civil manifesta que les inundacions, habituals a la tardor a Catalunya, són la primera causa de pèrdues econòmiques i de vides humanes entre els riscos naturals. Entre 1987 i 2011 es valora en 1.300 milions d’euros els danys per inundacions a Catalunya. Es preveu que s’incrementaran els propers anys i que seran de 2.500 milions d’euros pel període 2004 – 2033 (85 milions d’euros a l’any).

A més, des de la Generalitat apunten que les projeccions de canvi climàtic realitzades pel Servei Meteorològic de Catalunya fins a finals de segle XXI indiquen que els episodis de precipitació intensa poden esdevenir més freqüents i assolir més magnitud en les properes dècades, especialment si se supera el llindar dels 2 ºC d’escalfament global (respecte de l’era preindustrial).

Per això consideren que és “del tot necessari que la ciutadania sigui cada cop més co-responsable de la seva seguretat” i la seva autoprotecció, tenint ben presents consells per evitar situacions de risc que es poden evitar.