El nou protocol anticovid gripalitza el seguiment de la pandèmia

 

Els casos confirmats no hauran de fer aïllament; els contactes estrets no hauran de fer-se proves ni quarantena; no s'identificaran contactes dels casos de forma activa; només amb autodeclaració; actualització de dades dos cops per setmana... són algunes de les mesures que cauen del nou protocol per fer front a la pandèmia que ha anunciat la Generalitat. El que si es manté és l’ús de mascaretes a l’interior.

La secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, presentava el nou protocol per fer front a l’actual situació epidemiològica de la Covid-19 com centrat en la protecció de les persones vulnerables. Cabezas explica que “amb la situació actual, amb molta població immunitzada -per infecció o vacunació- i amb menys severitat d'Òmicron, ara toca adaptar els  sistemes de vigilància i detecció de casos per preservar el sistema sanitari”.  Segons la secretària de Salut Pública, el nou protocol se centra a protegir la població vulnerable i “s'adapta de la millor manera possible a la situació epidemiològica actual".

En la mateixa línia s’ha expressat, el subdirector general de Vigilància i Resposta a Emergències de Salut Pública, Jacobo Mendioroz, que insisteix que la situació epidemiològica permet que el control de la transmissió dels virus respiratoris passi per limitar l’exposició de les persones vulnerables. Mendioroz indica que a partir d’ara es limitarà l’aïllament i les quarantenes a àmbits vulnerables.

Així, a partir d’avui, 28 de març, les recomanacions generals per a un positiu  de COVID-19 són: quedar-se a casa fins que marxin els símptomes; extremar les mesures de protecció individual; reduir al màxim la interacció social i utilitzar constantment la mascareta. També caldrà evitar el contacte amb persones vulnerables i participar en esdeveniments multitudinaris.

La secretària de Salut Pública explica que aquestes recomanacions són les que es fan per a qualsevol infecció respiratòria. Cabezas apunta que si et trobes malament, amb símptomes d'infecció respiratòria per qualsevol virus, “és millor quedar-se a casa”.

Persones vulnerables

Segons Cabezas, l’actualització enfront de casos de Covid-19 posa el focus en els àmbits vulnerables, com els centres sanitaris, assistencials o sociosanitaris, on es podran aplicar mesures específiques d’aïllament i control. A més, la realització de proves diagnòstiques només s’indicarà en persones amb factors de vulnerabilitat, és a dir, a persones de 60 o més anys, amb immunosupressió i embarassades; en àmbits amb persones vulnerables com centres sanitaris, sociosanitaris i altres centres amb persones vulnerables, així com també al personal d’aquests centres. També s’indicarà proves pels casos greus de la malaltia i per aquelles persones que en els últims 14 dies hagin estat en una regió on circuli una variant que no hagi mostrat circulació comunitària al nostre territori.

Contactes estrets

Els casos confirmats de la població general no han de realitzar aïllament estricte i els contactes estrets de la població general no hauran de fer ni proves diagnòstiques ni quarantenes. A més, no es farà la identificació dels contactes dels casos confirmats de forma activa en la població general.

En el cas dels pacients ingressats o persones en centres residencials en àmbits amb persones vulnerables i amb sospita d’infecció per Covid-19 es realitzarà una prova diagnòstica el dia 0 i el dia 3 (si el dia 0 el test és negatiu, s’haurà de repetir el dia 3). En cas de tenir un resultat positiu, faran aïllament 5 dies i posteriorment es realitzaran TAR seriats cada 48 hores fins a negativització, moment en què finalitzarà l’aïllament sempre que no es tinguin símptomes almenys les últimes 24 hores.

En el cas dels pacients ingressats o en centres residencials que siguin contactes estrets no faran quarantena però es recomanarà la realització de PCR entre els dies 3 i 5 de postexposició.

En el cas dels pacients ingressats o residents que siguin contactes estrets no faran quarantena però es recomana la realització de PCR entre els dies 3 i 5 de la postexposició.

Els professionals sanitaris i de l’àmbit residencials que siguin positius de  Covid-19, si bé no estaran aïllats, s’hauran d’abstenir de desenvolupar la seva activitat laboral al seu centre de treball i se’ls hi tramitarà la baixa laboral. En cas que siguin contactes estrets podran seguir desenvolupant la seva activitat laboral i no faran quarantena però es recomanarà la realització de PCR els dies 0, 4 i 10 de postexposició.

Cribratges

Es mantenen els cribratges en els nous ingressos en àmbits vulnerables i en cas de cirurgia major ambulatòria. També en els treballadors de l’àmbit residencial. En aquest cas, es farà un TAR cada 14 dies en vacunats i cada 7 en no vacunats.

Educació

En l’àmbit educatiu no hi ha canvis i no s’establirà cap actuació ni aplicació de mesures específiques adreçades a detectar casos o contactes, diferents de les definides per els casos de vulnerabilitat.

Les incapacitats temporals (IT) només es faran amb criteris clínics a les persones a que la els hi impedeixi treballar així com per a les indicacions d’aïllament en els àmbits vulnerables.

Actualització de dades

La secretària de Salut Pública també indica que a partir d’avui s’actualitzaran les dades de http://DadesCovid.cat dues vegades a la setmana: els dimarts i els divendres.

Finalment, Carmen Cabezas també explica que s’ha produït  un pic de casos de la grip a Catalunya, després de dos anys sense aquesta malaltia. La xifra és de 80 casos per 100.000 habitants. Tot i que encara es troba en un nivell basal, ha remarcat que s’ha produït fora de la temporada de grip habitual, ja que l’epidèmica acostumava a acabar a finals de març; i ha afegit que ara per ara, no és motiu de preocupació.

...............................................................................

Foto de Anna Shvets en Pexels