Ruta poètica pels Jardins de Ca n'Ortadó

L’acte literari presenta una nova visió de l’espai natural a través de poemes escrits per dones poetes. La ruta es basa en l’antologia Dones, arbres i poesia, que inclou poemes de les autores cerdanyolenques Sònia Moya i Esperança Castells.

El proper 20 de maig i a partir de les 18.30 h tindrà lloc als Jardins de Ca n’Ortadó una ruta poètica a partir del llibre "Dones, poesia i arbres", amb la participació de les autores, Margalida Capellà i Soler i Marta Pérez Sierra, curadores del llibre; i Esperança Castells, Maria Antònia Massanet i Mercè Bagaria, poetes antologitzades a l’obra.

L’activitat comptarà amb la participació del col·lectiu Vespres literaris (Fabiola Gil, Joana Moreno, Pilar Marcos, Conchi García, Maria Ignacia Pavón i Juani Torio), les flautistes de l’Agrupació Musical de Cerdanyola (Laia Garsaball i Helena Boltes), alumnes de l’Escola d’Arts Plàstiques de l’Ateneu i alumnes i voluntaris lingüístics del Servei Local de Català.

Aquesta activitat forma part de la programació del Pla Director de Lectura de Cerdanyola que impulsa l’Ajuntament de Cerdanyola del Vallès.

Dones, arbres i poesia

"Dones, arbres i poesia" (Voliana Edicions : 2021)  recull 130 dones poetes que s’emmirallen, d’una manera o altra, en la natura i donen valor als arbres com a éssers vius, a través de la paraula. Arbres i poesies, primordials per a la nostra existència, en un intercanvi d’energia tot cercant la llum que ens alimenta.

"Dones, arbres i poesia" és un projecte que neix a l’Institut Premià de Mar, gràcies a la iniciativa de la professora Margalida Capellà i Soler, amb el suport de tota la comunitat educativa i de l’alumnat, i a l’impuls i participació de l’Associació Art Primilia representada per la poeta Marta Pérez Sierra, que ha coordinat la generosa aportació dels versos de les cent trenta poetes antologades seguint com a eix conductor els arbres i les plantes del jardí de l’IPM, i Joan Pasqual, pintor mediterrani, que ha il·lustrat amb tinta xinesa l’esperit del llibre.

Gràcies a les poetes podem oferir a l’alumnat i als lectors en general diferents models explicatius de la realitat des de la poesia. I ho hem fet amb veu de dona i en català per donar protagonisme literari femení, tot aconseguint la igualtat de gènere.

"Dones, arbres i poesia" recull poemes de dues poetes cerdanyolenques. D’Esperança Castells els poemes «Cedre», «Figuera» i «Mimosa», del llibre "Negre i Fil" (Montflorit : 2011), i «Saüc» i «Xiprer», del llibre Arrels a la roca (Meteora : 2016. I de Sònia Moya «Figuera», del llibre "Silur" (Meteora : 2019) i «Pollancre», del llibre "Plutó" (Témenos Edicions : 2015).

També trobarem altres referents femenins com ara poemes del llibre Boscana de Laia Llobera o del llibre "Quatre arbres" d’Empar Sáez, per citar tres poetes actuals com a exemple, al costat de referents literaris femenins consolidats com Maria-Antònia Salvà, Clementina Arderiu, Rosa Leveroni, Cèlia Viñas, Felícia Fuster o Montserrat Abelló.

Cent trenta poetes que s’emmirallen, d’una manera o altra, en la natura i donen valor als arbres com a éssers vius, a través de la paraula. Arbres i poesies, primordials per a la nostra existència, en un intercanvi d’energia tot cercant la llum que ens alimenta.

Cartell Ruta poètica pels Jardins de Ca n'Ortadó