Interior fa una crida a gaudir del medi natural amb seguretat i civisme aquesta Setmana Santa

El Departament d’Interior demana extremar les mesures de seguretat en la pràctica d’activitats, especialment a la muntanya, durant aquests propers dies.

Accions que poden semblar tan senzilles com consultar la previsió meteorològica o planificar l’activitat que volem realitzar, prenen una especial importància i poden ajudar a disminuir els riscos a la muntanya. En cas de patir un accident, una ràpida trucada al telèfon d’emergències 112 ens ajudarà a disminuir-ne les seves conseqüències.

Els Bombers de la Generalitat han detectat, en els darrers anys, un increment constant dels serveis de rescat en l’àmbit natural. Si bé la majoria dels accidents que els Bombers de la Generalitat atenen a la muntanya corresponen a passejants o excursionistes que s’han fet mal i no poden continuar la marxa, cal recordar que un accident al medi natural, sobretot quan les condicions meteorològiques són adverses, pot tenir conseqüències.

Consells per gaudir de la muntanya amb seguretat

  Abans de sortir:

 • Eviteu desplaçar-vos a les zones afectades per una alerta de Protecció Civil de la Generalitat per vent, neu, allaus, inundacions o risc d’incendi forestal 
 • Consulteu al Mapa de Protecció Civil de la Generalitat les zones inundables i de risc d’allaus https://pcivil.icgc.cat/pcivil/v2/index.html
 • Si us heu de desplaçar a un lloc on ha nevat o pot nevar, preveieu dur cadenes al vehicle, a més d'una manta, aigua i el mòbil carregat.
 • Abans de sortir, informeu-vos de les condicions meteorològiques i de la seva possible evolució. Renuncieu a l'activitat si les previsions són dolentes.
 • Planifiqueu l'activitat i la seva durada, consulteu les guies i el mapa del recorregut. 
 • Utilitzeu material i equip adequats per a l'activitat.
 • Comproveu si la zona on teniu previst passar disposa de cobertura telefònica per poder trucar al 112 o bé hi ha pals senyalitzadors de cobertura en la vostra ruta en l'enllaç: https://112.gencat.cat/ca/us-del-112/cobertura-del-112

 Durant la marxa 

 • Respecteu les senyalitzacions de perill. 
 • Fixeu punts de referència en el recorregut, de manera que pugueu orientar-vos. 
 • Hidrateu-vos sovint i mengeu aliments energètics.
 • Si teniu fred, no deixeu de caminar.
 • En cas de boira o que es faci fosc, no sortiu dels camins senyalitzats.
 • En rius, estanys i pantans, assegureu-vos primer que estigui permès banyar-s'hi i siguin llocs habilitats per fer-ho.
 • Si plou o ha plogut recentment, allunyeu-vos de rius, rieres i torrents i de les zones inundables.
 • No travesseu amb el vehicle ni a peu guals, rierols o punts inundats.

Per la seva part, els Agents Rurals demanen que sempre que se surti a muntanya se segueixin els principis de respecte a l’entorn natural i es tinguin en compte les prohibicions. No és permès circular amb vehicle motoritzat fora de les pistes forestals i cal aparcar només en zones autoritzades: els cotxes estacionats en camps, prats i entrades de camins poden obstaculitzar el pas dels vehicles d’emergència o bé de tractors i veïnat.

La policia mediambiental posa de relleu que en un entorn natural hi conviuen fauna domèstica i salvatge i que cal respectar els ramats. Per això, demana que es mantingui una distància de seguretat amb ells, que no se’ls espanti amb accions o sorolls innecessaris i que es lligui els gossos. També cal respectar i no fer sorolls prop de les zones de nidificació. En cas que es trobi un animal salvatge ferit, cal contactar amb els Agents Rurals a través del 935617000.

Finalment, el cos operatiu recorda que està prohibit fer foc i sempre que se surt a gaudir de la natura cal deixar el bosc net i endur-se qualsevol deixalla que s’hagi pogut generar.