El MAC ja llueix l'obra 'Sol', una instal·lació amb un joc de llums, ombres i música

La instal·lació "Sol" de l’artista Tom Carr i el seu equip ja llueix al pati del MAC, gràcies a l’entitat Amics del Museu d’Art de Cerdanyola (AMAC) que l’ha regalat al museu amb motiu del seu 13è aniversari.

"Sol" és una instal·lació formada per 69 peces de colors muntades a la paret del pati del MAC, com un pentagrama sense línies. La seva situació correspon  a les 69 notes de la composició Ad Libitum, del músic cerdanyolenc Jesús Acebedo. Segons incideixin els raigs solars a la peça, es crea un joc de llums i ombres que la fa diferent segons el moment del dia.

La idea va sorgir, explica Tom Carr, en una visita a la Fundació Miró observant un quadre format per punts davant del qual molts alumnes es posaven a cantar. “Em va quedar com un fet bonic i participatiu”, per això, "Sol" és una peça amb “una lectura visual i auditiva” on es pot sentir la composició del pianista cerdanyolenc, Jesús Acebedo, descarregant un codi QR. Carr explica que l'equip va col·locar estratègicament les 69 peces en els mesos de juny i juliol, en un procés que l'artista qualifica com a "tot un repte" per la pressió constant de saber si funcionaria. 

Lídia Carrera, membre de l’equip, comenta que ha estat molt enriquidor poder desenvolupar un treball  amb un joc de llums i ombres i amb la música. Segons l'artista, "és un joc d’harmonia i moviments i és una obra senzilla, subtil i complexa al mateix temps”.

Per la seva banda, Xema Vidal, un altre membre de l’equip, assegura que l'obra és resultat de la inquietud per fer que "una cosa quieta reflecteixi el moviment de l'univers", ja que l'aspecte de la peça està subjecte a la intensitat de la llum solar, i això la dota de moviment, la qual cosa li atorga un punt màgic que l'ha fascinat. 

El músic cerdanyolenc Jesús Acebedo diu que amb la seva composició, Ad Libitum,  que vol dir lliurement. "Volia transmetre aquesta idea de llibertat i que cada músic pugui fer les seva interpretacions i versions", explica Acebedo.ha volgut transmetre la llibertat de que cada músic faci la seva interpretació de la mateixa.

 

La presidenta de l’AMAC, Neus Santos, es mostra molt agraïda i indica que el seu objectiu com a associació és intentar que l’art contemporani tiri endavant, que es conegui i sigui part important de la ciutat.

Per la seva banda, el director del MAC, Txema Romero, destaca el fet de que aquesta peça està feta expressament per al Museu d’Art de Cerdanyola, que és “el museu de la llum, dels vitralls, de Carles Buïgas i  “lliga directament amb la nostra essència” perquè som el museu de la llum, la ciutat de la llum i el coneixement”.

Una obra visual i auditiva