L’AMB finança un projecte que acosta pagesos i botiguers i que fomenta el consum d’aliments de proximitat

Amb el doble objectiu de facilitar la relació entre els pagesos i els botiguers de barri i fomentar el consum d’aliments de proximitat, l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) ha aprovat una subvenció de 50.000 euros per al projecte Terra Pagesa, impulsat per la Unió de Pagesos.

Terra Pagesa és un projecte que aposta pels circuits curts de comercialització i pel contacte directe entre pagesos i comerciants, de manera que evita la intermediació d’altres agents perquè ambdues parts puguin aconseguir un preu i una qualitat justos.

El sistema funciona com una plaça virtual, allotjada al web terrapagesa.cat, per a la interacció entre productors, que hi anuncien el producte disponible, i comerços, que hi fan la comanda.

Després, els productors fan arribar les comandes a l’espai logístic ubicat a Mercabarna, que s’encarrega del transport d’últim quilòmetre als comerços i mercats municipals.

La garantia sobre l’origen del producte és un element clau del projecte. Així, si al punt de venda els consumidors escanegen amb el telèfon mòbil un codi QR vinculat al producte, podran saber quin pagès o pagesa l’ha produït.

Des de la seva creació, s’han adherit al projecte 26 productors d’arreu del territori català i 11 comerços. En total, s’han publicat al web 200 productes, tot i que no sempre s’hi troben els mateixos, perquè es tracta d’aliments de temporada.

Fins ara, el 77% dels productes comercialitzats han estat ecològics i el 23%, convencionals. El 60% ha estat verdura i el 40%, fruita. El servei, però, està disponible per a fruita, hortalisses, oli, mel, melmelades, conserves, arròs i llegums. Progressivament, s’aniran incorporant altres productes com carn, ous, llet, derivats làctics, vi, embotits o cereals.