Trànsit impulsa un dispositiu especial per reduir col·lapses i augmentar seguretat

El Servei Català de Trànsit i els Mossos d’Esquadra impulsen un dispositiu especial per tal de reduir els col·lapses a les carreteres i augmentar la seguretat en aquesta operació de la revetlla de Sant Joan en què prop de mig milió de vehicles abandonaran l’àrea metropolitana. L’AP7 i les carreteres d’accés a la costa es preveuen com els punts més conflictius.

Prop de mig milió de vehicles a la carretera

S’estima que uns 450.000 vehicles surtin de l’àrea de Barcelona entre les 15.00 h de dijous 23 i les 15.00 h de divendres 24 de juny. L’operació tornada de diumenge 26 de juny es durà a terme entre les 12.00 i les 24.00 h i es calcula que uns 260.000 vehicles es mobilitzin cap a l’àrea metropolitana de Barcelona. A més, convé destacar que hi haurà un gran nombre de desplaçaments locals a tot el territori concentrats principalment la tarda i nit de dijous 23 de juny per celebrar la revetlla.

Les destinacions cap a les zones costaneres seran les que registrin més afluència de vehicles. Les principals afectacions viàries tindran lloc dijous a la tarda i divendres al matí pel que fa a la fase de sortida. I també es preveuen complicacions viàries diumenge a la tarda, quan es concentrarà l’operació tornada.

Enguany es preveu una mobilitat comparable a la del 2016 i la del 2021, atès que hi va haver operacions especials similars. Durant aquests dos anys es van registrar retencions importants especialment durant l’operació sortida de la tarda de la revetlla. Les congestions més importants en aquesta sortida es van concentrar en el tram central de l’AP7 (la zona entre l’antic peatge de Martorell i l’antic peatge de la Roca).  A més, l’any 2016 i el 2019 els factors de retenció (valor que s’obté amb la durada i la llargada de les retencions) van ser 423,89 i 268,2 respectivament, i en aquest sentit es van registrar congestions importants durant la tarda prèvia a la revetlla.

Amb l’anàlisi de les dades de mobilitat i retencions de l’operació especial de Sant Joan d’anys anteriors, les vies que podran concentrar els principals problemes de mobilitat són: l’AP-7 en tram central durant la sortidaAP7 nord de Sant Celoni a la Roca del Vallès durant la tornada , i també en el tram AP7 sud a partir de Vilafranca del Penedès durant la tornada.

També es preveu circulació densa amb retencions a les vies d’accés a localitats costaneres com l’N-340 al Vendrell i Torredembarra, la C-32, tant en el tram nord de Vilassar de Mar com en el tram sud de Sant Boi de Llobregat i Sitges, a la Costa Brava a la C-31 a Santa Cristina d’Aro i a la C-65 a Llagostera.

L’SCT gestionarà i controlarà la mobilitat durant aquesta operació especial a través de l’equip tècnic del Centre d’Informació Viària de Catalunya (CIVICAT), que té el suport a peu de carretera dels Equips Mòbils d’Informació Viària (EMIV), els quals es distribuiran per les vies més conflictives. A més, els mitjans aeris dels que disposa l’SCT (un avió bimotor i dos helicòpters) reforçaran el seguiment del dispositiu i el control i la vigilància del trànsit.

Davant el volum elevat de desplaçaments que es registrarà a la xarxa viària aquests propers dies es demana:

1.      Utilitzar el transport públic per desplaçar-se especialment la tarda de la revetlla els usuaris es poden informar al web i aplicació de Mou-te.

2.      Extremar la precaució en la conducció, màxima atenció i responsabilitat a la xarxa viària.

3.      Informar-se de l’estat del trànsitplanificar els desplaçaments i consultar, prèviament, possibles alternatives de trajectes amb rutes menys congestionades, especialment alternatives a l’autopista l’AP-7. Es pot trobar aquesta informació en el panells de missatge variable al compte de Twitter @transit  i al web d’incidències viàries.

A més, en aquest sentit cal remarcar que l’SCT aquest diumenge 26 de juny, durant el retorn de l’operació especial, a través dels panells de missatgeria variable i d’equips de senyalització mòbils a peu de carretera indicarà en punts de convergència de dues vies i enllaços, les rutes menys congestionades per tal que els conductors i conductores puguin prendre la decisió ja amb el viatge iniciat. Concretament es facilitarà informació en aquestes cruïlles de decisió:

 -       AP-7/C-32 al Vendrell en sentit Barcelona

-       C-32/C-15 (cap a AP-7) a Vilanova i la Geltrú en sentit Barcelona i a Sant Pere de Ribes en sentit Tarragona

-       C-32/C-31 a Castelldefels en sentit Barcelona

-       AP-7/C-35 (cap a N-II/C-32) a Maçanet de la Selva en sentit Barcelona

-       C-35 en sentit AP-7 a Maçanet de la Selva

-       C-32/C-60 (cap a AP-7) a Mataró en sentit Barcelona

-       AP-7/C-60 (cap a C-32) a la Roca del Vallès en sentit Barcelona

 

Mesures especials de circulació, ordenació i regulació de trànsit

Amb l’objectiu de reduir les congestions i millorar al màxim la fluïdesa, l’SCT estableix mesures especials de circulació, ordenació i regulació del trànsit a diverses vies. En aquest sentit, en l’operació tornada de diumenge 26 de juny s’instal·laran més de 100 km de carrils addicionals en sentit contrari a l'habitual a l’AP-7 nord entre Sant Celoni i Montornès del Vallès, a l’AP-7/B-23 entre Vilafranca i Molins de Rei i a la C-32 nord entre Sant Andreu de Llavaneres i Montgat i a la C-32 sud entre Gavà i Cornellà de Llobregat, per augmentar la capacitat viària d’aquestes vies i trams.

A més, tant en l’operació sortida com retorn també s’habilitaran altres mesures especials a la C-31, C-65 i GI-662 a la Costa Brava, a la N-II a Tordera, a l’N-340 al Vendrell, a la C-14/N-420 a Montblanc, i el carril bus-VAO de la C-58 s’obrirà a tots els vehicles (a excepció de camions).

D’altra banda, en el tram central de l’AP-7 entre l’antic peatge de la Roca i l’antic peatge de Martorell, es limitarà la velocitat dels vehicles pesants a 80 km/h que hauran de circular pel carril de la dreta i sense fer avançaments.  

Aquesta mesura ha estat acordada amb les associacions de transportistes. Així mateix s’habilitaran zones d’aparcament per a transportistes en les antigues platges de peatge de la Roca i de Martorell. La tarda de la revetlla de Sant Joan també es col·locaran panells mòbils en aquest tram central de l’AP7 per recordar la limitació a vehicles pesants.

Un dispositiu específic dels cos de Mossos d’Esquadra vetllarà per la seguretat viària en aquest tram central de l’AP-7.

Convé destacar també que l’SCT en coordinació amb el Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, distribuirà a l’autopista AP-7, en el tram de més intensitat viària comprès entre la Roca del Vallès i Martorell diverses grues, ubicades en les bases de conservació del titular de la via (Martorell i Granollers). L’objectiu és que al llarg de l’operació especial de Sant Joan es pugui gestionar amb més celebritat la retirada de vehicles avariats o accidentats que obstaculitzin l’autopista i la mobilitat.

Restriccions a la circulació vehicles pesants i informació viària

Amb la mateixa finalitat que s’adopten les mesures especials de transit, el Servei Català de Trànsit ha establert per aquest 2022 una sèrie de restriccions a la circulació de vehicles pesants, Concretament aquest diumenge 26 els camions no podran circular de les 17.00 a les 22.00 h per l’AP-7 entre Maçanet de la Selva i l’Hospitalet de l’Infant. També hi ha establerts restriccions a: C-253, C-35, C-63, GI-681, GI-682 i N-240, N-II, N-340 i N-340a.

A més, convé destacar que arran de l’habilitació de carrils addicionals en sentit contrari a l'habitual a l’AP-7 nord i sud i a la C-32 nord i sud, s’estableixen un seguit de limitacions per als vehicles pesants. En aquest sentit, els transportistes hauran de circular pel carril dret, a una velocitat màxima de 80 km/h i sense fer avançaments, diumenge de 15.00 a 22.00 a l’AP-7 entre Sant Celoni Montornès del Vallès i de Sant Cugat a Banyeres del Penedès. Convé recordar que a partir de les 17.00 h hi haurà vehicles pesants afectats per les restriccions a la circulació en aquesta autopista. Aquestes limitacions s’aplicaran també de 15.00 a 22.00 h a la B-23 de Sant Feliu de Llobregat al Papiol, a la C-32 nord entre Canet de Mar i Montgat i a la C-32 sud entre Gavà i Cornellà.

També s’establiran limitacions de velocitat i avançament a vehicles pesants  entre les 15:00 i les 21:00 del  dijous 23 de juny, en el tram central de l’AP-7 comprès entre l’antic peatge de la Roca i l’antic peatge de Martorell, per afavorir l’operació sortida.

Dispositiu de trànsit de Mossos d’Esquadra

Els agents dels Mossos d’Esquadra s’encarregaran de la vigilància i regulació del trànsit, actuant en les incidències que hi pugui haver i que afectin a la mobilitat, prevenint accidents i infraccions mitjançant la seva presència continuada a la xarxa viària catalana.

S’establiran tant en les vies de màxima mobilitat, com en vies secundàries i allà on es preveu més circulació, un total de 1.031 controls amb la participació de 1.337 efectius de trànsit:

  • 308 controls d’alcoholèmia i drogues

  • 160 controls de seguretat passiva

  • 141 controls de PREMOT (motocicletes)

  • 200 controls de distraccions

  • 147 controls de velocitat

  • 75 controls de transports

A la revetlla de Sant Joan (des de les 22 hores del dia 23 fins a les 10 hores del dia 24 de juny) es realitzaran arreu del territori 68 controls de drogo alcoholèmia amb la participació de 424 efectius. El nombre de controls ha anat augmentant any rere any de manera que el 2020 se’n van fer 40 i el 2021, 59.

A més, per tal d’evitar sinistres viaris, davant de la revetlla i la festivitat de Sant Joan i els desplaçaments que comporten convé insistir que el consum d’alcohol i drogues i la conducció són totalment incompatibles i es recorda la importància de la figura del conductor alternatiu. Justament, coincidint amb aquesta celebració, aquesta setmana l’SCT ha endegat en col·laboració amb les policies de trànsit una campanya intensiva per combatre la conducció sota els efectes de l’alcohol o les drogues a les carreteres i municipis de Catalunya.

Cal tenir present que aquesta operació especial de Sant Joan també s’emmarca en el pla de contenció específic per reduir la sinistralitat a l’AP-7 que el Departament d’Interior, a través del Servei Català de Trànsit  i la Divisió de Trànsit dels Mossos d’Esquadra, està desplegant aquest mes de juny. Aquesta autopista ha registrat 14 persones mortes des de principis d’any, una xifra que representa gairebé un 20% de la mortalitat d’enguany. Concretament les mesures són:

1.      Controls de velocitat per reduir la velocitat mitjana de conducció. Hi haurà controls estàtics i dinàmics al llarg de tota la via i també controls específics a vehicles que tenen velocitats limitades (com el transport de mercaderies).

2.      Controls integrals en vehicles de transport per detectar conducció sota els efectes de l’alcohol o les drogues, i per assegurar el compliment dels temps de conducció i de descans.

3.      Reforç de la inspecció aèria per detectar possibles infraccions.