Unitat política i social per reclamar al conseller de Salut el restabliment dels serveis al CAP Fontetes

L’Ajuntament de Cerdanyola, amb el suport de l’alcalde de la ciutat i tots els grups municipals, i l’associació de veïns de Fontetes enviaran al conseller de Salut de la Generalitat, Josep Maria Argimon, una carta exigint dotar el Centre d’Atenció Primària (CAP) de Fontetes amb els recursos òptims per respondre a les necessitats del barri. En el mateix text, es demana que “compleixin de manera ferma amb la voluntat popular expressada” en la resolució que la Comissió de Salut del Parlament va aprovar per unanimitat el passat 14 d’octubre del 2021 en la que es comprometien a recuperar l’activitat presencial al centre com a molt tard abans de finals d’any. També es demana poder trobar-se presencialment amb el conseller per, entre tots, “trobar la millor solució per la sanitat pública a Cerdanyola”.

La carta la signaven ahir l’alcalde de Cerdanyola, Carlos Cordón, així com els representants de tots els grups municipals (PSC, ERC, Ciutadans, Guanyem, En Comú Podem, Junts i PP) i el president de l’associació de veïns de Fontetes, Antonio López, a la sala de plens del consistori. 

Els signants es mostren decebuts per l’aplicació que ha donat el departament de Salut a la resolució del Parlament en la que també es sol·licitava fer un “estudi de les reformes necessàries per garantir l’accessibilitat i el millor funcionament de l’assistència sanitària presencial atenent al previsible creixement de la població al barri”. 

Actualment, el CAP obre un cop a la setmana i només per atendre crònics i des de Salut afirmen que no és un ambulatori sinó un consultori, tal i com explica Antonio López. L’objectiu de tots és aconseguir que el CAP torni a “restablir tots els serveis existents abans de la declaració de l’estat d’alarma decretat pel Govern central el 13 de març de 2020” i l’ambulatori torni a obrir tots els dies i ho faci, segons explica López, amb metges. El president de l’associació de veïns no descarta endurir les accions reivindicatives si fos necessari.

En la missiva, que s’enviarà a la conselleria, també es reivindica “una redistribució que retorni part d’usuaris al CAP Fontetes per reduir les llistes d’espera actuals del CAP Canaletes. Antonio López afirma que no estan abordant exclusivament un problema del barri de Fontetes ja que "la sanitat és un problema que ens afecta a tots". Només cal veure com estan de saturats la resta de centres d’atenció primària del municipi. 

La carta s’enviarà en 4 o 5 dies per donar temps a totes les entitats o associacions que ho desitgin a signar l’annex d’aquest document per donar-hi suport. 

L’alcalde de Cerdanyola, Carlos Cordón, es felicita per l’acord polític i social en pro d’un mateix objectiu que, en aquest cas, és la millora de la sanitat pública al municipi. Segons manifesta, aquest és un tema de ciutat molt important en el que s’ha demostrat que els acords sumen i donen resultats. El centre de Fontetes estava abocat a la desaparició però es va aconseguir que es convertís en l’espai d’acollida d’una campanya de vacunació i, posteriorment, que s’obrís molt insuficientment un dia. Aquest, però, és només un petit pas en el que cal continuar treballant per a que l’ambulatori recuperi tots els serveis possibles i pugui donar resposta a les necessitats del barri. Carlos Cordón també espera que aquesta pressió política i social serveixi per aconseguir una altra fita al municipi, l’esperada construcció de l’Hospital Ernest Lluch. 

La carta la van signar, a més de Carlos Cordón i Antonio López, David González en nom del PSC, Montse Nieto d’ERC, Sonia Rodríguez de Ciutadans, Laura Benseny de Guanyem, Rosa Vilaró d’En Comú Podem, Joan Sánchez de Junts per Catalunya i Anabel Plans del PP. A l’acte també va assistir un grup de veïnat del barri de Fontetes, així com d'altres associacions i entitats de la ciutat.