Aquest diumenge tornen les visites als jardins de Ca n’Ortadó i de Can Llopis

Patrimoni, natura i benestar s’uneixen cada quart diumenge de mes en aquestes visites guiades que tenen per objectiu reivindicar el patrimoni de Cerdanyola, també el natural. La primera visita es farà el diumenge 25 de setembre i les següents seran el 23 d’octubre, el 27 de novembre i el 18 de desembre.

Tornen els itineraris que cada quart diumenge de mes i durant tot l’any connectaran Can Llopis i Ca n’Ortadó, dos jardins amb història vinculats a un temps en què Cerdanyola del Vallès va tenir una comunitat d’estiuejants important.

El recorregut començarà a la porta del Museu d’Art de Cerdanyola, a les 11:30 h, on també es farà una introducció i s’acabarà a Ca n’Ortadó després de passar per Can Llopis. L’activitat serà gratuïta amb places limitades. Per participar-hi caldrà inscriure’s prèviament al Museu d’Art de Cerdanyola del Vallès (seu de Can Domènech) o bé trucant al telèfon 935 914 130 en horari d’atenció al públic (de dimarts a dissabte de 17 a 20 h i diumenges i festius d’11 a 14 h).

La primera visita guiada es farà el diumenge 25 de setembre. Les inscripcions per participar-hi es podran fer a partir d’avui.  Les següents seran el 23 d’octubre, el 27 de novembre i el 18 de desembre (s’avança per Nadal)

Aquesta proposta és la primera fase d’un projecte per dinamitzar els jardins i parcs de la ciutat amb la voluntat de donar a conèixer la seva història i la vegetació que els caracteritza, però, sobretot, fomentar els valors cívics i el respecte al patrimoni històric.

Can Llopis

Can Llopis és un dels edificis modernistes més ben conservat de Cerdanyola. Atribuït a Gaietà Buïgas, el va adquirir l’Ajuntament el passat 2021, i en aquests darrers mesos s’ha estat treballant per la recuperació i rehabilitació del jardí modernista, l’únic intacte de la població.

Durant aquestes tasques de recuperació s'han tingut en compte les espècies autòctones i exòtiques així com s'han eliminat les plantes invasores que ocultaven elements arquitectònics com bancs o la torre del dipòsit d'aigua. L'actuació també ha permès recuperar l'estructura original del jardí reconstruint parterres que s'havien perdut i donant protagonisme als dos exemplars de cedres i del roure centenari i a la mateixa casa.

Ca n'Ortadó

Ca n’Ortadó és una antiga torre d'estiueig d'estil noucentista construïda cap al 1930 aprofitant unes edificacions preexistents. La casa s’inspira en la masia catalana i està envoltat per un magnífic jardí de gust romàntic. Es tracta d’un conjunt de gran interès històric i artístic que forma part de la història de Cerdanyola del Vallès de les primeres dècades del segle XX i d’un fenomen, l’estiueig, que va ser un dels estímuls del creixement urbanístic de la població.

Va ser rehabilitat entre 1993 i 1996. Entre 1998 i 2010 va acollir una exposició permanent sobre la història de Cerdanyola. Actualment, el Museu està tancat al públic, tot i que a la planta baixa s’hi fan activitats.