Alba entra a LEAPS, la lliga europea de fonts de fotons, per canviar la ciència del continent
16 de novembre de 2017 a les 10:4019 fonts de fotons de tota Europa, entre elles el Sincrotró Alba de Cerdanyola, han posat en marxa la iniciativa LEAPS (League of European Accelerator-based Photon Sources) amb l'objectiu de promoure un canvi en la col·laboració europea, a través d'una visió comuna que permeti a l'excel·lència científica solucionar els desafiaments globals i augmentar la competitivitat i integració.
Les fonts de fotons que formen LEAPS estan basades en acceleradors i produeixen feixos extremadament intensos de raigs X, llum ultraviolada i infraroja. Compta amb una comunitat de 24.000 científics usuaris directes i una xarxa extensa de 35.000 investigadors, entre ells cinc premis Nobel.
Des del Sincrotró Alba indiquen que aquests 'súper-microscopis' estan tenint un gran impacte en la ciència a Europa i a tot el món, ja que permeten obtenir informació, impossible d'adquirir amb equips convencionals, analitzant les mostres al més mínim detall i ajudant a fer visible l'invisible. Aquestes instal·lacions fan front als desafiaments de la societat del segle XXI, ja que s'utilitzen tant per a recerca bàsica com aplicada, cobrint pràcticament tots els camps de la ciència, des de la química, biologia i física fins a l'energia, medicina, patrimoni cultural i enginyeria.
Caterina Biscari, directora del Sincrotró ALBA, indica que la de Cerdanyola "és una de les instal·lacions més noves del món i les seves capacitats pioneres ajuden a mantenir a Espanya a l’avantguarda de la investigació científica" Per a Biscari, el treball a Alba "tindrà una dimensió encara major formant part de LEAPS ".
Carmen Vela, secretària d'Estat d'Investigació, Desenvolupament i Innovació del govern espanyol afirma que LEAPS "millorarà la fructífera col·laboració que existeix entre instal·lacions, portant-la a un nivell més alt de coordinació i rendiment" Segons Vela, "LEAPS convertirà en fortaleses les diferències que hi ha a la comunitat. Farà èmfasi en l'optimització dels recursos, la prevenció de duplicacions, l'intercanvi de capacitats, la complementarietat entre els instruments i en trobar solucions als problemes més urgents.
El professor Helmut Dosch, president de LEAPS i director del sincrotró DESY d'Hamburg (Alemanya) apunta que "assegurar que la xarxa i infraestructura científica excepcional dels sincrotrons nacionals s'utilitza de manera efectiva és fonamental per al treball de LEAPS i que aquesta col·laboració serà "un impulsor clau per a la competitivitat i una força convincent per a una millor integració i pau a través de la col·laboració científica".
Avantatges de LEAPS, segons Alba
Tot i que les fonts de fotons europees han col·laborat prèviament, LEAPS representa un gran canvi ja que proposa una visió general per a la comunitat científica, posant el focus en fer front a desafiaments globals, incloent:
• Consolidar i fer créixer els 24.000 usuaris directes i la seva xarxa extensa de 35.000 investigadors.
• Crear un mapa comú de l'impacte socioeconòmic dels membres de LEAPS.
• Impulsar el desenvolupament de tecnologia comuna, des d’acceleradors i línies de llum, així com assumir el desafiament del ‘big data’.
• Aprofitar les fortaleses úniques dels membres de LEAPS per a la indústria i la innovació com a proveïdors de serveis i com a inspiració per a les tecnologies emergents, amb l'objectiu d'augmentar la competitivitat i la productivitat europees, enfortir les economies i crear ocupació.
• Crear una experiència d'usuari comuna entre instal·lacions, i fomentar el desenvolupament regional.
• Incrementar el treball amb els estudiants i fomentar una base de competències més sòlides a tota Europa.
• LEAPS eliminarà les barreres d'accés per a la indústria i augmentarà el seu potencial per aprofitar els instruments i tècniques disponibles i així reaccionar millor a l'entorn econòmic en ràpida evolució.
Les fonts de fotons
Les fonts de fotons inclouen la comunitat de fonts de llum de sincrotró, que produeixen feixos continus de gran intensitat, com la comunitat de làsers d'electrons lliures (FEL), que produeixen feixos polsats làsers de gran intensitat. Els dos tipus de font de fotons es complementen entre si. Els sincrotrons proporcionen un alt rendiment i la capacitat d'admetre un major nombre d'experiments a través de les múltiples línies de llum que s'executen en paral·lel. En canvi, els FEL permeten realitzar experiments que requereixen una brillantor extremadament alta i escales de temps molt curtes.