Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Cultura

  • Portada
  • Cultura
  • Albert Forns i la pulsió d'escriure diaris que acaben per retratar una època
Albert Forns i la pulsió d'escriure diaris que acaben per retratar una època

Albert Forns i la pulsió d'escriure diaris que acaben per retratar una època

13 de novembre de 2020 a les 9:40

Albert Forns va trobar un dia uns diaris al mercat de Sant Antoni i a partir d’aqui va néixer una novel·la guanyadora del premi Sant Joan. "Abans de les 5 som a casa", que Forns presentava ahir al Cafè amb Lletres, és el retrat d’una època, la Catalunya dels anys 60 i 70, i d’una generació, la dels vençuts a la guerra, amb un personatge protagonista totalment fictici però que neix de la inspiració provocada per aquell diari personal.

El punt de partida d’Abans de les 5 som a casa és la compra, per part de l’autor, de 13 llibretes que conformaven un diari personal d’algú durant 15 anys, llibretes que provocaven moltes preguntes a Forns i que, al mateix temps, suposaven fils per estirar com autor. Forns explica que al comprar el diari "comprava una vida", però és aleshores quan el novel·lista comença a fabular i a construir una història i un personatge, l’Hilari Miralpeix, que acabaria convertit en el protagonista d’Abans de les 5 som a casa.

Un d’aquests fils per estirar és la pulsió per escriure diaris, pulsió que l'autor destaca que continua viva entre els joves, tot i que no ho sembli. Els que es publicaran, afirma, seran els de grans personatges -primers ministres, escriptors de prestigi...-però no els de particulars que tenen aquesta necessitat d’escriure ja sigui dels grans sentiments o de les qüestions més quotidianes i aparentment intranscendents. Per això, Forns assegura que la seva novel·la vol provocar que hi hagi gent que escrigui diaris i d’altres que els llegeixin i els preservin perquè el que pugui sembla més insignificant acaba per ser una joia que explica el retrat d’una època: com es parlava, com s'escrivia, com es relacionaven les persones, com era el seu oci, com era l'alimentació...

Un dels leit-motiv del llibre és preguntar-se "si és lleig" desvetllar el diari d’una persona perquè escampes la intimitat d’algú o si té alguna funció, però el cert és que amb el pas del temps "qualsevol diari perd el seu caràcter íntim" i creix el seu valor documental com retrat d’una època. Tot i això, Forns va voler preservar al màxim la intimitat de l’autor dels diaris comprats al mercat de Sant Antoni inventant-se un personatge totalment de ficció, perquè, al cap i a la fi, això és una novel·la: una història i uns personatges ficticis que per al lector acabran per ser reals.

I aquest personatge inventat, l’Hilari Miralpeix, és un personatge prototípic de la seva època, marcat per la guerra i la dictadura, en el que vol ser un homenatge de l’autor a una generació formada "pels vençuts".

Conversa mantinguda entre Albert Forns i Anna Guitart al Cafè amb Lletres de Cerdanyola

Forns subratlla l’objectiu d’aconseguir que la narració tingués un ritme narratiu ràpid amb capítols curts per evitar que el lector s’avorreixi i per això aquesta novel·la està salpebrada de moltes petites històries.

La propera sessió del Cafè amb lletres serà amb Xavier Bosch que presentarà Paraules que tu entendràs el 17 desembre a les 19 hores. En principi, també en sessió telemàtica a través del perfil d’Instagram de l’Ajuntament de Cerdanyola.